Procurorul general al României: Ameninţarea Lukoil "dacă mâine nu ridici sechestrul, noi plecăm" pune presiune pe procuror

Autor: Otilia Ciocan Postat la 09 octombrie 2014 39 afişări

Inspecţia Judiciară va analiza declaraţiile reprezentanţiilor Lukoil privind ridicarea sechestrului de către anchetatori, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, spunând că anunţul potrivit căruia "dacă mâine nu ridici sechestrul, noi plecăm de aici" pune presiune pe procuror şi îl timorează.

Declaraţia a fost făcută la finalul şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în contextul în care Tiberiu Niţu a fost întrebat cum vede "ameninţarea" Lukoil că ar putea închide rafinăria Petrotel dacă procurorii nu ridică sechestrul asigurător.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a spus că nicio companie nu are voie să ameninţe că vor rămâne oameni fără locuri de muncă dacă nu se ridică un sechestru instituit de procurori.

"Punctual, faptul că o companie, indiferent de natura ei, că este românească, că este o companie internaţională, nu are voie să facă afirmaţii, ca şi oamenii politici, de acest gen. În sensul că ameninţi ca în situaţia în care nu se ridică sechestrul, practic, acei 3.500 de oameni vor rămân fără locuri de muncă. Eu cred că normalitatea este ca procurorii să îşi vadă mai departe de treabă", a spus judecătoarea Livia Stanciu.

Vicepreşedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, a anunţat că Inspecţia Judiciară va analiza afirmaţiile făcute de reprezentanţii Lukoil cu privire la ridicarea sechestrului de către procurori.

Muscalu a precizat că Inspecţia Judiciară va prezenta concluziile în acelaşi raport privind independenţa justiţiei în care vor fi analizate şi afirmaţiile premierului Victor Ponta despre ancheta procurorilor la Lukoil, precum şi ale preşedintelui Traian Băsescu şi senatorului Varujan Vosganian, despre dosarul Microsoft şi, respectiv, despre condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu.

Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploieşti, că a încheiat o înţelegere cu procurorii români şi că până vineri conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.

"Ar fi păcat să trebuiască să oprim rafinăria. Am investit mulţi bani aici", a spus Nekrasov, într-o întâlnire cu presa.

El a adăugat ca marţi a avut întâlniri cu procurorul care anchetează dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea şi cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"Înţelegem foarte bine că ei (Dragnea şi Nicolescu, n.r.) nu au cum să intervină într-o anchetă a procuraturii. Lor de asemenea le pare rău că în cazul opririi rafinăriei vor trebui să revizuiască în minus bugetul ţării", a adăugat Nekrasov.

El consideră că acuzaţiile aduse rafinăriei sunt nefondate şi a precizat că Parchetul nu i-a prezentat niciun document din care să reiasă vreun prejudiciu.

"Nu am văzut lucruri concrete, doar fraze generale", a spus el, adăugând că a ajuns la o înţelegere cu Parchetul, dar fără să ofere detalii.

"Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta mâine (joi, n.r.) conducerii Lukoil. Dacă conducerea Lukoil îşi va da acceptul, repornim rafinăria. Dacă nu, nu. Noi considerăm că taxele de 700 milioane de dolari plătite până acum în acest an pot reprezenta măsuri asiguratorii", a continuat Nekrasov.

El a afirmat că acuzaţiile procurorilor sunt nefondate. "Astăzi am convenit măsuri asigurătorii care vor fi în vigoare pe perioada cercetării (...) Considerăm acuzaţiile neîntemeiate. Persoanele fizice care au făcut aşa ceva să fie sancţionate, iar din acest punct de vedere, vom acorda tot sprijinul nostru la desfăşurarea anchetei", a continuat acesta.

Nekrasov a precizat că în prezent se află sub sechestru stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere ale Petrotel, respectiv 100.000 tone ţiţei şi circa 60.000 tone de benzină şi motorină. De asemenea, tot patrimoniul rafinăriei este sub sechestru, precum şi debitul pe care Lukoil România îl are către Petrotel.

"Pentru noi a fost o lovitură foarte mare oprirea rafinăriei, ne-a surprins această decizie", a mai spus Nekrasov.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a făcut săptămâna trecută percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Luni, premierul Victor Ponta spunea că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile angajaţilor, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a precizat că deciziile luate în cazul S.C. Petrotel Lukoil SA au rezultat în urma discuţiilor cu reprezentanţii conducerii societăţii şi "nu urmare unor declaraţii cu caracter public făcute de persoane din spaţiul politic".

Precizarea a fost făcută după ce premierul Victor Ponta a declarat - în contextul sechestrului impus iniţial la Lukoil şi opririi fabricii - că Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi, apreciind că nimeni nu fugea din ţară cu conductele companiei.

Declaraţiile lui Ponta şi decizia ulterioară a procurorilor de ridicare parţială a sechestrului au determinat reacţii politice, dar şi reacţia CSM, care joi a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NITU,
LUKOIL,
procuror,
procuror general,
amenintare
/actualitate/procurorul-general-al-romaniei-amenintarea-lukoil-daca-maine-nu-ridici-sechestrul-noi-plecam-pune-presiune-pe-procuror-13373753
13373753
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.