Proiect legislativ: Guvernul vrea să reducă TVA-u de la 9% la 5% mai multe alimente produse la nivel local
Guvernul Dăncilă, prin Ministerul Finanţelor Publice, pregăteşte încă o Ordonanţă de Urgenţă (OUG), prin care propune reducerea TVA-ului de la 9% la 5% pentru mai multe alimente de producţie autohtonă şi prin care vrea să reglementeze plata contribuţiei la sănătate, potrivit unui comunicat oficial.
Astfel, în ceea ce priveşte TVA, se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, potrivit proiectului.
În prezent, cota redusă de TVA de 9% este aplicată pentru livrarea alimentelor - inclusiv a băuturilor, cu excepţia celor alcoolice, destinate consumului – animale şi păsării vii din specii fomestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor.
Ministerul de Finanţe susţine că această măsură este gândită pentru a încuraja livrarea de alimente mai sănătoase în piaţă, şi ar putea încuraja producătorii locali.
„Având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la starea de sănătate de populaţiei, direcţiile de acţiune în domeniul sănătăţii stabilite la nivel mondial, prin care se încurajează alegerea de alimente mai sănătoase, precum şi faptul că cetăţenii şi consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse alimentare de înaltă calitate, s-a considerat necesar să fie luate în regim de urgenţă măsuri la nivel naţional pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă. Una dintre măsurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel încât să fie facilitat accesul populaţiei la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă”, se arată în comunicatul Ministerului de Finanţe.
Printre măsurile prevăzute în noul OUG se numără şi o măsură care vizează „eliminarea inechităţilor rezultate din aplicarea prevederilor legale în urma cărora pesoanele fizice sunt obligate la plata unei contribuţii de asigurări sociale de sănătate, calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, cu taote că veniturile realizate se situează sub acest nivel.
„Astfel, se propune reglementarea expresă a anulării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017”, potrivit anunţului.
A treia măsură menţionată ţine de modificarea termenului de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a termenului de plată anticipată a acestei contribuţii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro