Putin umileşte planeta şi organizează cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie
Organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014 va costa Rusia 50 mld. dolari, de cinci ori mai mult decât estimările iniţiale, ceea ce face ca acest eveniment să fie cea mai scumpă olimpiadă din istorie, scrie agenţia RT, citată de Ziarul Financiar.
Organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014 va costa Rusia 50 mld. dolari, de cinci ori mai mult decât estimările iniţiale, ceea ce face ca acest eveniment să fie cea mai scumpă olimpiadă din istorie, scrie agenţia RT, citată de Ziarul Financiar. În prezent, cele mai costisitoare Jocuri Olimpice sunt cele organizate în 2008 la Beijing. Acestea au costat 40 de miliarde de dolari. Olimpiada de la Londra, cea mai recentă, a implicat costuri de 19 miliarde de dolari.
Infrastructura oraşului Soci necesară organizării JO a trebuit construită în proporţie de 85% de la zero, ceea ce ar putea explica de ce Olimpiada de Iarnă este atât de scumpă, a spus Jean-Claude Killy, preşedintele comisiei de coordonare a JO din Rusia din cadrul Comitetului Olimpic Internaţional, citat de ZF. Însă unii analişti atrag atenţia că estimările uriaşe nu ar trebui luate în serios deoarece acestea sunt "umflate" de sponsorii privaţi ai evenimentului.
Până în prezent, aceştia au cheltuit 24,6 miliarde dolari, iar costurile ar putea creşte pentru ei la 33 miliarde dolari. Printre sponsori se numără multe dintre marile companii ruseşti, iar acestea vor să obţină pentru cât mai multe cheltuieli posibile statutul de cheltuieli pentru olimpiadă. "De exemplu, o companie care-şi construieşte sau renovează hotelul propriu încearcă să încadreze aceste cheltuieli la costuri pentru Olimpiadă. Aceasta le ajută să-şi consolideze poziţia în negocieri. Companiile vor cere cu siguranţă ceva la schimb, precum tarife preferenţiale sau scutiri fiscale", a explicat un analist. El a menţionat că suma de 50 miliarde dolari nu este una finală, iar costurile s-ar putea apropia de 66,7 miliarde dolari. O parte din costul total al facturii urmează să fie suportat de guvern, iar cealalată parte de investitori privaţi, care sunt finanţaţi de băncile de stat, a spus vicepremierul rus, Dmitry Kozak, citat de The Wall Street Journal.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro