Războiul din Libia nu s-a sfârşit. Cât au plătit statele NATO pentru doborârea lui Gaddafi

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 octombrie 2011 17 afişări

Liderul interimar al Libiei post-Gaddafi, Mustafa Abdel-Jalil, a cerut în numele Consiliului Naţional de Tranziţie ca NATO să-şi prelungească prezenţa în Libia până în decembrie şi să-i ofere consiliere militară, "pentru a-i proteja pe civili de loialiştii lui Gaddafi" care continuă rezistenţa.

Desemnarea unui nou premier va dura câteva săptămâni, iar primele alegeri vor avea loc după cel mult opt luni, conform estimărilor Consiliului de Tranziţie. Până atunci, Jalil a anunţat că baza viitoarei legislaţii a ţării va fi legea islamică Sharia, care autorizează poligamia şi interzice practicarea dobânzilor la credite, constituind astfel baza de funcţionare a băncilor islamice. Ca bonus, va fi anulată din start dobânda la creditele personale mai mici de 7.500 de dolari deja contractate de libieni.

Conform Pentagonului, războiul de detronare a lui Muammar Gaddafi i-a costat pe contribuabilii americani 1,1 miliarde de dolari, sumă calculată până în luna septembrie. Suma nici nu include cheltuielile Departamentului de Stat, ale CIA şi ale altor agenţii implicate.

Cât priveşte celelalte ţări implicate în conflict, NATO nu contabilizează separat contribuţa ţărilor participante la război, însă un purtător de cuvânt al organizaţiei a declarat că fondurile folosite dintr-un fond comun al NATO pentru operaţiunile din Libia au ajuns la 7,4 milioane de dolari pe lună pentru capacităţile de război electronic şi 1,1 milioane de dolari pe lună pentru coordonare şi personalul de comandă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/razboiul-din-libia-nu-s-a-sfarsit-cat-au-platit-statele-nato-pentru-doborarea-lui-gaddafi-8918562
8918562
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.