Referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE, o miză pentru toată Europa
Cetăţenii britanici sunt aşteptaţi joi la vot pentru a decide dacă Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană sau va părăsi Blocul european, ceea ce "ar putea fi începutul destrămării nu doar a Uniunii Europene, ci a întregii civilizaţii politice a Occidentului", potrivit lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.
Ceţătenii cu drept de vot vor decide dacă Marea Britanie va rămâne membru al Blocului european sau va ieşi din această comunitate. Tabăra care adună peste 50% din voturi privind ieşirea sau rămânerea ţării în UE este câştigătoare.
Mai mulţi lideri europeni au avertizat Marea Britanie asupra riscului de a părăsi Uniunea Europeană, o situaţie care ar fi un precedent pentru alte state membre, nemulţumite de statutul din cadrul comunităţii europene.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat, într-un interviu acordat cotidianului german Bild, că un vot negativ în cazul referendumului de pe 23 iunie "va reprezenta nu doar o contralovitură economică, ci şi una geopolitică pentru Marea Britanie". El a mai subliniat că nimeni nu poate prevedea consecinţele pe termen lung în cazul ieşirii Marii Britanii din UE, dar şi-a exprimat îngrijorarea că o astfel de decizie "ar putea fi începutul destrămării nu doar a Uniunii Europene, ci a întregii civilizaţii politice a Occidentului". BBC prezintă un ghid practic pentru a înţelege ce presupune acest referendum atât de controversat.
Cum a fost lansată ideea organizării referendumului de pe 23 iunie?
Premierul britanic, David Cameron, a promis să organizeze acest referendum în cazul câştigării alegerilor generale din 2015, după ce membri ai propriului Partid Conservator şi ai Partidului pentru Independenţa Marii Britanii au acuzat că statul britanic nu a mai avut niciun cuvânt de spus în cadrul Blocului european din 1975, când alegătorii au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Criticii susţin că situaţia din cadrul Uniunii Europene s-a schimbat de atunci, comunitatea punând stăpânire din ce în ce mai mult pe independenţa statelor membre.
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro