REPORTAJ - Cum văd românii ora de religie: De la "e necesară, educă", la "nu sunt mulţumită, li se spune că Moş Crăciun nu există"
Obligaţia completării unei cereri pentru ora de Religie nu pare să fi pus mari probleme părinţilor elevilor. Unii consideră că e necesară, pentru că "îi educă pe copii", "este ceea ce trebuie să ştie orice om", în timp ce alţii spun că nu sunt mulţumiţi şi că "li se spune că Moş Crăciun nu există".
Participarea în continuare a elevilor la ora de Religie a fost alegerea a aproape 90 la sută dintre părinţi, după ce Curtea Constituţională a decis că trebuie să depună o cerere cei care vor să mai urmeze acest curs.
Părinţii, dar şi bunicii care îi mai duc şi îi iau de la şcoală pe cei mici, sunt de acord că este necesar ca religia să facă parte din educaţia copiilor, chiar dacă nu sunt toţi mulţumiţi de profesori sau de ce le spun aceştia copiilor.
"Nu ştiu maică-sa ce-a făcut, dar mi se pare normal să facă Religie. Nu mai stai să faci cu ei acasă, să-i înveţi o rugăciune. Eu mai stau de vorbă cu ea şi îi povestesc de Dumnezeu şi zice: «Mamaie, ştiu»", spune bunica unei fetiţe din clasa a II-a, de la o şcoală din cartierul Berceni din Capitală.
O altă bunică o laudă pe profesoara de Religie, care "e comunicativă, creativă" şi "o iubesc copiii".
"Religia nu-i îndoctrinare, e ceea ce trebuie să ştie orice om. Îi educă. Nu contest că s-ar putea să fie cadre didactice care nu ştiu să îi înveţe. Dacă îl sperii pe copil şi transformi credinţa în pedeapsă, nu-i normal", completează aceasta.
Mama unui alt elev de la aceeaşi şcoală admite că profesoara de Religie de la clasa acestuia "cam ţipă la ei, dar e ok".
Alături de ea, o altă mămică spune că "este o porcărie că au scos ora de religie".
O altă mamă, al cărei băieţel este în clasa pregătitoare, spune că "de plăcut, trebuie să-i placă" religia. "Nu cred că încă pot alege, trebuie un pic ghidaţi", continuă femeia.
O altă femeie spune că şi-a înscris băieţelul, dar se declară nemulţumită de unele lucruri învăţate de acesta la ora de Religie. "Nu sunt mulţumită de ce fac la oră. Li s-a spus în clasa I că Moş Crăciun nu există. Asta e problema părinţilor", spune mama băieţelului.
Un bunic este de părere că ora de religie este benefică pentru copii, că "dacă n-au un pic de teamă...".
"E o chestie sănătoasă. La ce se întâmplă în şcoală acuma... E nenorocire", spune şi o bunică.
În schimb, tatăl a doi băieţi, unul în clasa pregătitoarea şi celălalt în clasa a V-a, se gândeşte să nu-l mai înscrie pe cel mare la ora de Religie. "Profesoara e foarte agresivă, nu prea are legătură cu credinţa. Al meu îmi zice că ar vrea ca profesorul de informatică să fie şi de religie, că aşa frumos le vorbeşte. Mulţi zic că religia le creşte media, dar mie mi se pare că îi scade media", spune acesta. Alături de el, un alt tătic, spune că nu i se pare normal că se pun note la Religie.
"Chiar el a vrut şi ne-am înscris deja", spune mama unui băieţel din clasa a II-a. "E şi doamna, aşa, drăguţă, i-a încântat. E şi o problemă cu spaţiul. Mulţi părinţi de-asta au optat", completează ea.
O altă mamă spune că nu şi-a înscris fetiţa din clasa a IV-a la ora de Religie, întrucât familia merge dintotdeauna la Biserica Baptistă de care aparţine, pentru aceste învăţături. Femeia mai spune că până acum a trebuit să facă cerere pentru ca fiica ei să nu fie prezentă la ora de religie de la şcoală, dar acest lucru nu o deranja. "Mi se pare mai complicat acum. Trebuie depuse mult mai multe cereri", arată mama fetiţei.
Întrebată ce face la ora de Religie, o elevă de clasa a II-a, de la o şcoală din zona Eroilor, spune că învaţă despre Dumnezeu, desenează şi că "sunt lucruri uşoare". Tatăl fetei spune că a şi semnat o petiţie pentru păstrarea orei de religie în şcoală.
"Îmi place foarte mult. Am învăţat despre Sfântul Animalelor", spune o altă fetiţă, abia la clasa pregătitoare.
"Am făcut cerere şi suntem pentru. Cred c-o să ajungă nişte sălbatici copiii ăştia. Eu am crescut în comunism, fără oră de religie, şi a trebuit să mă pregătesc în particular. Tre' să ştii, e ca istoria", spune bunica unei fetiţe, arătând că părinţii pot să nu aibă nici ei cunoştinţe de religie sau timp să le transmită copiilor astfel de informaţii.
O altă bunică consideră că "se procedează foarte bine" acum că se completeză cereri pentru copiii care vor să facă ora de religie. "Mă gândesc şi la ceilalţi. Faptul că este o opţiune este foarte bine. Depinde foarte mult de profesor", arată femeia.
Trei elevi de la Liceul Goethe, de 13-14 ani, povestesc că acolo au posibilitatea să facă religie evanghelică, pe lângă cea ortodoxă. "Vine un preot de la Biserica Luterană şi face cu noi gratis. E mai interactiv, mai frumos şi e pe germană. Învăţăm cum funcţiona societatea înainte şi după Hristos", arată ei.
Aproape 90 la sută din totalul celor 2.366.086 de elevi eligibili au depus cereri pentru a putea participa la ora de Religie.
Înscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibilă şi după data de 6 martie, acest termen-limită pentru strângerea opţiunilor fiind stabilit pentru că în 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, spunea ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare după ce Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale este neconstituţional. Articolul prevedea că sunt obligaţi să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie.
Prin decizia CC, a deveni obligatorie cererea celor care vor să studieze disciplina. Decizia Curţii Constituţionale a devenit executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro