REPORTAJ - Eclipsa de Soare la Cluj: "Să nu vă uitaţi prin ocular, că orbiţi" - FOTO

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 20 martie 2015 56 afişări

Aproximativ 500 de persoane, de la copii aduşi de învăţătoare până la adulţi, s-au înghesuit, vineri, să privească eclipsa de soare prin telescoape şi obiective speciale, la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca, oamenii fiind avertizaţi: "Să nu vă uitaţi prin ocular, că orbiţi".

La Observatorul Astronomic situat în cartierul Zorilor din Cluj-Napoca agitaţia a început vineri puţin după ora 10.00, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Curioşi să vadă prin telescoape speciale cum discul lunii acoperă soarele, sute de clujeni, fie ei adulţi sau copii veniţi cu învăţătoarea la Observator, s-au înghesuit pe poarta instituţiei, grăbindu-se să prindă cât mai repede un loc în faţa monitoarelor amplasate special pentru acest fenomen astronomic.

"Haide să ne aşezăm la rând. Ţi-ai luat la tine carnetul de student? Că plătim doar doi lei în loc de patru", îi spune o tânără unei alte fete cu care a venit să urmărească eclipsa de soare.

Portarul Observatorului taie conştiincios bilete de intrare şi îi îndrumă pe curioşi spre sălile unde soarele se poate vedea pe monitoare sau prin telescoape.

La etajul clădirii, într-o sală mică, în mijlocul căreia tronează un telescop uriaş, e înghesuială. Copii mici, studenţi, adulţi, cu toţii se împing să vadă cum luna a început să acopere soarele.

"Să nu vă uitaţi prin ocular, că orbiţi. Aoleo, domnu', ce faceţi? Nu priviţi pe acolo că păţiţi ca Băsescu", îi spune Liviu Mircea, directorul Observatorului Astronomic, unui tânăr curios care şi-a apropiat ochiul de ocularul telescopului.

Din spate se aud râsete şi un alt tânăr răspunde, răzând: "Las' că pe Băsescu l-a orbit puterea".

Afară, în curtea instituţiei, e altă agitaţie. Câţiva angajaţi ai Observatorului, dar şi studenţi, au scos câteva obiective şi telescoape mai mici afară şi le arată vizitatorilor cum să le mânuiască. Cozile se formează repede, copiii sunt nerăbdători şi gălăgioşi.

"Fetele privesc înaintea băieţilor", spune autoritar o învăţătoare care a adus întreaga clasă de copii să vadă eclipsa de soare.

La câţiva metri depărtare de telescoape, un grup de şase tineri privesc spre cer printr-o folie mare de staniol.

"Se vede bine, ca printr-un telescop. Numai că protecţia pentru ochi nu e prea bună", spune un tânăr care le ajută şi pe fete să ţină folia şi să vadă mai bine cum soarele e tot mai mult acoperit de lună.

Potrivit directorului Observatorului Astronomic Cluj, Liviu Mircea, punctul culminant al eclipsei a avut loc la ora 11.50, iar cea de a doua fază a eclipsei a durat până la ora 13.05.

"Acest fenomen este cu atât mai important, cu cât este foarte rar. Ultima eclipsă parţială de soare a avut loc în 2011, dar la noi nu a fost vizibilă din cauza norilor. Următoarea eclipsă parţială va fi în 2022, dar cea de astăzi (vineri - n.r.) s-a văzut foarte bine din partea de nord-vest a României. Punctul culminant a fost la 11.50, lumina diurnă a fost mai redusă în intensitate, iar partea a doua a eclipsei a durat până în jurul orei 13.00. Eclipsele parţiale de soare sunt mai rare, pe când cele de lună au loc ceva mai des", explică Liviu Mircea.

Potrivit acestuia, aproximativ 500 de persoane au venit la Observatorul Astronomic din Cluj să urmărească eclipsa parţială de soare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ECLIPSĂ,
CLUJ,
/actualitate/reportaj-eclipsa-de-soare-la-cluj-sa-nu-va-uitati-prin-ocular-ca-orbiti-foto-14023532
14023532
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.