Riscuri ENORME pentru Sistemul de asigurări obligatorii de sănătate în următorii 5 ani
Sistemul de finanţare a Sănătăţii din România a devenit deformat şi disproporţionat, avertizează Dragoş Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România, într-un comentariu pentru Mediafax. Iar în timp ce cheltuielile în Sănătate vor creşte, prin înaintarea în vârstă a generaţiei ”decreţeilor”, sursele de finanţare vor fi tot mai puţine.
Dl ministru Orlando Teodorovici face politic incorect o constatare extrem de corectă, cu multe ramificaţii şi care ne aduce de fapt la origini. Şi anume că 5 milioane de români contribuie la sănătatea tuturor celor 20 milioane care sunt asiguraţi.
România a construit un sistem de finanţare a Sănătăţii bazat pe contribuţii, pornind de la principiul obligativităţii şi solidarităţii sociale, concept funcţional într-un anumit context în toate ţările UE, dar care a devenit la noi, în timp, deformat şi disproporţionat din cel puţin 3 motive:
1. raportul 4:1 contribuabil/asigurat este pur şi simplu nesustenabil şi, bineînţeles, nedrept;
2. în contribuţia obligatorie de sănătate este o practică normală să existe nivele de pachete de asigurare diferenţiate, în funcţie de valoarea absolută a sumei plătite către CNAS (la asta se referea cu bun simţ dl ministru, comiţând ceea ce pare a fi o gafă politică, dar având dreptate) aşa cum se întâmplă în marea majoritate a ţărilor europene - acesta este celălalt principiu care funcţionează în ţările cu sisteme obligatorii de sănătate, şi anume că la contribuţii diferenţiate există pachete diferenţiate;
3. statul administrează ineficient şi păgubos banii pe care îi colectează de la contribuali, aşa că pe lângă faptul că sunt insuficienţi, banii sunt fie furaţi, fie risipiţi;
Cititi mai multe pe www.gandul.info
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro