România este la coada clasamentului în Uniunea Europeană la consultaţiile stomatologice. Medic dentist: „Avem un număr mare de cabinete şi clinici, dar nu sunt uniform distribuite”
Numărul mediu de consultaţii stomatologice pe an pentru fiecare român este de 0,4, potrivit datelor Eurostat, ceea ce înseamnă că românii trec rar pragul medicului dentist şi plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la vizitele la stomatolog.
Numărul mediu de consultaţii stomatologice pe an pentru fiecare român este de 0,4, potrivit datelor Eurostat, ceea ce înseamnă că românii trec rar pragul medicului dentist şi plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la vizitele la stomatolog.
Lipsa cabinetelor dentare şi în zonele defavorizate, în sate, dar şi preţurile pentru consultul şi tratamentele stomatologice ţin oamenii la distanţă de clinicile dentare, mai ales că este o piaţă majoritar privată, iar decontările de la Casa de Asigurări sunt nesemnificative.
„Este o discrepanţă foarte mare între oraşele mari şi cele mai mici sau sate. Este o distribuţie neuniformă a cabinetelor şi clinicilor stomatologice, care sunt în centrele mari. Sunt mult mai puţine în satele şi judeţele mai mici, iar locuitorii din acele zone au o posibilitate mai mică de a ajunge la stomatolog. În plus, educaţia şi prevenţia se face mai puţin în afara oraşelor mari. Avem un număr mare de cabinete şi clinici, dar nu sunt uniform distribuite”, a spus pentru ZF medicul dentist Denisa Zaharia, fondatoarea clinicii PerfectDent din Capitală.
În total sunt peste 15.500 de cabinete medicale dentare, potrivit Intitutului Naţional de Statistică, dintre care doar în rândul companiilor cu vânzări mai mari s-a văzut o încercare de consolidare. În mediul rural, însă, cabinetele dentare lipsesc din multe zone, pacienţii fiind nevoiţi să meargă până în cel mai apropiat oraş pentru tratament. În acest context, fără posibilitatea de a se trata, nu se poate vorbi nici de prevenţie, susţine Denisa Zaharia.
„Tratamentele stomatologice se decontează foarte puţin. Ar trebui o sumă mai mare decontată şi atunci probabil şi mai mulţi medici s-ar afilia acestor contracte. Ar trebui să existe nişte stimulente pentru medici să dechidă cabinete la nivel naţional. Ar trebui să se facă prevenţie la nivel de şcoli, mai mult mergem în faza de tratamente avansate în loc să prevenim”, a mai spus fondatoarea Perfect Dent.
Şi Bulgaria stă mai bine decât România la capitolul vizitelor la dentist, cu 0,8 vizite pe an per cap de locuitor, potrivit Eurostat. La polul opus, europenii care merg cel mai des la dentist sunt olandezii, cu o medie de 2,8 vizite pe an la dentist per locuitor, urmaţi de cehi, cu 1,5 vizite pe an de persoană. Specialiştii recomandă mersul la stomatolog cel puţin la o dată pe an pentru consultaţie.
În oraşele mari din România, piaţa stomatologică se dezvoltă însă. Afacerile primelor zece reţele de clinici dentare din România ordonate după vânzări au crescut într-un an cu 28%, de la 158 mil. lei în 2018 la 203 mil. lei anul trecut, arată datele publice de la Ministerul de Finanţe, colectate de ZF. Piaţa stomatologică a crescut constant în ultimii ani, de cinci ori într-un deceniu, din datele anterioare ale ZF. Piaţa totală de stomatologie a ajuns la 1,7 mld. lei în 2018, cel mai recent an pentru care există date publice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro