Şamponul şi vasele pe care le spălăm zilnic otrăvesc mările cu substanţe care nu dispar niciodată
Semnal de alarmă asupra unui pericol ascuns în activităţile noastre zilnice, tras de un nou studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth împreună cu Marine Conservation Society.
Produsele pe care le folosim în mod obişnuit, de la şampon până la detergenţii de vase, conţin substanţe chimice cunoscute sub numele de PFAS, care ajung în mare şi rămân acolo pentru sute sau chiar mii de ani.
Cercetătorii au făcut o descoperire şocantă când au analizat apa de mare din apropierea unei staţii de tratare a apelor uzate din Marea Britanie, care deserveşte peste 400.000 de persoane. Înainte de deversarea apelor uzate, au găsit un singur tip de PFAS în apă. După deversare, numărul acestor substanţe toxice a crescut la opt, inclusiv două tipuri care sunt deja interzise.
Situaţia este şi mai alarmantă în cazul algelor marine. Acestea au acumulat substanţele toxice într-o concentraţie de 6.000 de ori mai mare decât apa din jur. Când peştii şi alte animale marine mănâncă aceste alge, substanţele ajung în corpul lor şi, mai departe, în alimentele noastre.
Substanţele periculoase vin de la ambalajele alimentelor, tigăile antiaderente, hainele impermeabile, produsele de îngrijire personală şi multe alte produse de uz zilnic.
Pericolul este real şi afectează deja sănătatea oamenilor. Studiile au arătat că PFAS pot provoca cancer, probleme de fertilitate, astm sau boli ale tiroidei.
În Statele Unite, 97% dintre americani au aceste substanţe în sânge, conform unui studiu al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.
„Aceste substanţe chimice ne vor afecta pe noi şi mediul înconjurător pentru generaţiile viitoare", avertizează Francesca Ginley, manager de politică chimică la Marine Conservation Society şi co-autor al studiului. Ea cere interzicerea urgentă a PFAS din toate produsele pentru care există alternative.
Cercetătorii lucrează acum la găsirea unor soluţii pentru detectarea mai precisă a acestor substanţe, eliminarea lor din apă şi dezvoltarea unor alternative mai sigure pentru mediu.
Studiul a fost publicat recent în revista ştiinţifică Chemosphere şi este citat de Universitatea din Portsmouth pe platforma Phys.org.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro