Scăderi abrupte pe Wall Street şi pe bursele europene după ce date peste aşteptări cu privire la locurile de muncă din SUA reduc şansele ca FED să taie dobânda: S&P500 scade cu 1,7%, Dow Jones cu 1,4%. Starul bursei americane Nvidia pierde 4%. Tesla, 2%. La Bucureşti, Bursa stagnează

Autor: Liviu Popescu Postat la 10 ianuarie 2025 54 afişări

Scăderi abrupte pe Wall Street şi pe bursele europene după ce date peste aşteptări cu privire la locurile de muncă din SUA reduc şansele ca FED să taie dobânda: S&P500 scade cu 1,7%, Dow Jones cu 1,4%. Starul bursei americane Nvidia pierde 4%. Tesla, 2%. La Bucureşti, Bursa stagnează

Economia SUA a creat 256.000 de locuri de muncă în decembrie, cu mult peste aşteptările analiştilor, ceea ce va oferi cel mai probabil Rezervei Federale a SUA mai puţine stimulente pentru a reduce dobânzile în acest an. Dobânzile mari descurajează investiţiile în acţiuni, deoarece cresc costurile de finanţare pentru companii şi fac obligaţiunile mai atractive pentru investitori.

Astfel la ora redactării acestei ştiri indicele S&P500 scade cu 1,7%, Dow Jones cu 1,4%. Şi în Europa bursele sunt pe scădere. La Bucureşti indicele BET stagnează.

Financial Times notează că statisticile anunţate vineri de Biroul de Statistică a Muncii au depăşit prognoza consensuală a economiştilor intervievaţi de Reuters de 160.000 şi a fost mai mare decât cele 212.000 de posturi adăugate în noiembrie, revizuite în scădere.

Randamentele Trezoreriei au crescut, investitorii pariind că Rezerva Federală va reduce mai lent ratele dobânzilor în acest an. Înainte de publicarea datelor, pieţele futures au amânat data preconizată pentru prima reducere a ratei cu un sfert de punct, din iunie până în septembrie.

Şansele unei a doua reduceri în acest an au scăzut de la aproximativ 60 la sută la aproximativ 20 la sută.

Randamentul Trezoreriei pe doi ani, care urmăreşte aşteptările privind ratele dobânzilor şi se mişcă invers faţă de preţurile obligaţiunilor, a crescut cu până la 0,11 puncte procentuale, la 4,37%. Randamentul pe 10 ani a urcat cu 0,09 puncte procentuale până la 4,77% - cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023.

Câteva dintre cele mai bune performanţe de anul trecut au scăzut, producătorul de cipuri Nvidia coborând cu aproape 4 procente, iar Tesla cu 1 procent. Dolarul a crescut cu 0,4 procente faţă de un coş de alte şase valute.

„Această cifră subliniază faptul că Fed nu trebuie să se grăbească ... validează într-o măsură semnificativă faptul că ar trebui să rămână în aşteptare câteva luni”, a spus Eric Winograd, economist şef la AllianceBernstein. Acesta a adăugat că piaţa obligaţiunilor era deja „pe muchie de cuţit”.

Datele de vineri privind locurile de muncă au fost foarte aşteptate de ambele părţi ale Atlanticului, pe fondul unei vânzări pe pieţele obligaţiunilor guvernamentale, alimentată în parte de aşteptările tot mai mari că Fed va reduce ratele dobânzilor doar uşor în 2025.

 

Cancelarul britanic Rachel Reeves a fost supusă unei presiuni tot mai mari în această săptămână, după ce costurile împrumuturilor guvernamentale au crescut vertiginos, lăsându-i puţin spaţiu de manevră pentru a respecta regulile fiscale pe care şi le-a autoimpus.

Randamentele obligaţiunilor britanice au crescut după publicarea cifrelor privind locurile de muncă din SUA. Randamentul gilt-ului pe 10 ani a crescut la 4,85 %, cu 0,02 puncte procentuale mai mult pe zi, dar sub maximul de 16 ani de 4,93 % atins la începutul acestei săptămâni.

Planurile preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, de a reduce taxele, de a impune tarife şi de a limita imigraţia au determinat, de asemenea, Fed să semnaleze că va fi mai prudentă în 2025.

În decembrie, banca centrală a prognozat doar două reduceri de dobândă cu un sfert de punct în acest an, comparativ cu o proiecţie de patru în septembrie, parţial din cauza forţei persistente a pieţei forţei de muncă.

Jeff Schmid, un oficial de top al Fed, a declarat joi că banca centrală americană este „destul de aproape” de îndeplinirea obiectivelor sale privind inflaţia şi ocuparea forţei de muncă, subliniind aşteptările că factorii de decizie se vor abţine de la reduceri puternice ale ratei dobânzii în acest an.

Fed a început reducerea dobânzii sale principale în septembrie, reducând-o cu un punct procentual complet până la sfârşitul anului 2024.

La următoarea sa reuniune de la sfârşitul acestei luni, se aşteaptă ca banca centrală a SUA să menţină ratele dobânzilor constante în intervalul său ţintă cuprins între 4,25 % şi 4,5 %.

Cifrele de vineri au arătat că rata şomajului a fost de 4,1 %, comparativ cu 4,2 % în noiembrie. Acestea au fost ultimele cifre lunare privind locurile de muncă publicate sub preşedinţia lui Joe Biden, în timpul căreia economia SUA a creat 16,6 milioane de locuri de muncă.

O piaţă a muncii excepţional de puternică, care a sfidat previziunile frecvente conform cărora se prefigura o încetinire bruscă sau o recesiune, a fost o caracteristică definitorie a economiei în timpul mandatului lui Biden.

Din punct de vedere politic, însă, acest lucru nu a ajutat administraţia Biden, deoarece aceste câştiguri au fost subminate de valul de inflaţie care a atins apogeul în vara anului 2022, crescând brusc costul vieţii pentru gospodării pe toată durata mandatului său.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
wall street,
scadere,
locuri de munca,
indici,
fed

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.