Schulz: Uniunea Energetică, de maximă importanţă pentru Ucraina şi pentru securitatea energetică a UE
Preşedintele PE, Martin Schulz, consideră că Uniunea Energetică este de importanţă maximă atât pentru susţinerea Ucrainei, cât şi pentru siguranţa energetică a Uniunii Europene pe termen lung, el solicitând intensificarea acţiunilor în acest domeniu deoarece s-a pierdut suficient de mult timp.
Martin Schulz a a declarat, joi, în cadrul Consiliului European, că un domeniu în care Kiev ar putea primi mai mult sprijin este securitatea energetică, spunând că trebuie să se dea dovadă de solidaritate prin creşterea fluxurilor inverse de gaze pentru Ucraina.
El a adăugat că Parlamentul European salută acordul în urma discuţiilor trilaterale privind gazele, desfăşurat la Bruxelles, cu privire la soluţia temporară a aprovizionării cu gaze către Ucraina până la sfârşitul lunii martie.
"Cu toate acestea, este nevoie de o soluţie pe termen lung pentru a asigura livrarea gazului rusesc pentru Ucraina şi statele membre ale UE ar trebui să dea dovadă de solidaritate prin creşterea fluxurilor inverse pentru Ucraina. Cu toate acestea, atât pentru Ucraina, cât şi pentru securitatea energetică a UE pe termen lung, crearea Uniunii Energiei este de maximă importanţă”, a spus Schulz.
El a spus că, în primul rând, pe plan extern, trebuie ca UE să facă mai mult pentru a-şi diversifica furnizorii de petrol şi gaze şi să acţioneze unitar atunci când are de-a face cu terţe părţi.
Preşedintele PE a adăugat că, depinzând doar de anumiţi furnizori, unii dintre ei dominanţi şi nesiguri, cum ar fi Rusia, statele europene sunt predispuse unor ameninţări de blocare a rutelor de aprovizionare cu energie.
"Pe termen scurt, prin urmare, ar trebui să ne conectăm la cât mai mulţi furnizori diferiţi dacă este posibil, în special în sud-estul Europei. Iar pe termen lung, noi ar trebui să reducem importurile de energie. Europa este cel mai mare importator de energie din lume. Mai mult de jumătate din energia noastră provine din ţări terţe. Acest lucru ne costă 400 de miliarde de euro pe an!”, a spus Schulz.
El a adăugat că, pe plan intern, trebuie să se reducă nevoile energetice prin prioritizarea eficienţei energetice.
"Cea mai ieftină şi mai curată energie este cea care nu este consumată în primul rând. În plus, noi trebuie să creştem şi să diversificăm producţia noastră de energie proprie într-un mod inteligent şi prietenos cu clima. Solidaritatea trebuie să fie un sprijin al politicii noastre energetice. Numai prin conectarea completă la conductele noastre interne şi reţele, ne putem asigura că energia noastră poate circula liber în Europa, precum că va ajunge în locul unde este cea mai mare nevoie la preţuri echitabile”, a mai spus Schulz.
Potrivit preşedintelui PE, energia la preţuri accesibile este vitală pentru păstrarea industriei şi pentru păstrarea cetăţenilor europeni în siguranţă deoarece foarte mulţi oameni din Europa nu pot plăti factura de electricitate sau nu îşi pot permite să îşi încălzească casele în timpul iernii.
"Combaterea sărăciei energetice trebuie să fie în partea de sus a agendei fiecărui guvern. În loc de a plăti miliarde pe energie provenind din afara Uniunii noastre este cu siguranţă de preferat să se creeze locuri de muncă şi creştere economică, investind banii într-o uniune de energie”, a mai spus Martin Schulz.
Potrivit preşedintelui PE, Comisia Europeană estimează că un trilion de euro vor trebui investiţi în sectorul energetic al UE până în 2020, iar aceşti bani trebuie cheltuiţi într-un mod inteligent, astfel încât să se poată atinge obiectivele stabilite, în primul rând crearea de locuri de muncă şi creştere economică.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro