Sindrom de februarie?

Postat la 21 februarie 2006 1 afişăre

Dupa cresterile importante de la inceputul acestui an de la Bursa, cand unele dintre cele mai mari companii listate, precum Petrom sau BRD au urcat cate 30-40%, multi investitori au inceput sa se intrebe daca nu cumva piata este umflata si daca nu vom asista la corectii asemanatoare celor de acum un an.

Dupa cresterile importante de la inceputul acestui an de la Bursa, cand unele dintre cele mai mari companii listate, precum Petrom sau BRD au urcat cate 30-40%, multi investitori au inceput sa se intrebe daca nu cumva piata este umflata si daca nu vom asista la corectii asemanatoare celor de acum un an.

 

Corectia de la inceputul saptamanii trecute a fost un bun prilej ca unii brokeri sa proclame inceputul unei corectii mai severe. In plus, stirile privind propunerea de arestare a lui Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, au starnit agitatie in piata, unii investitori gandindu-se ca ar fi un moment bun sa vanda. Ramane insa de vazut cat de justificata este ingrijorarea investitorilor si cine are de castigat din aceste oscilatii ale pietei.

 

Deocamdata, investitorii au incercat emotii serioase saptamana trecuta, cand intr-o singura sedinta de tranzactionare s-au evaporat din piata circa 700 de milioane de euro. Scaderile de peste 3% inregistrate in sedinta de tranzactionare de martea trecuta de principalii indici bursieri i-au facut pe multi investitori romani si chiar pe unii brokeri sa-si aminteasca de sfarsitul lui februarie 2005, cand a avut loc poate cea mai importanta corectie din istoria de zece ani a Bursei de Valori.

 

Atunci, in mai putin de o luna, investitorii si-au vazut anulate in intregime castigurile de pana la 50% inregistrate la inceputul anului. Cele mai puternice companii de la Bursa au inregistrat scaderi importante in a doua sedinta a saptamanii trecute. Actiunile companiei petroliere Petrom au pierdut 4%, coborand sub pragul de 0,6 lei/actiune, iar titlurile BRD au coborat cu 5%, pana sub nivelul de 19 lei/actiune. SIF-urile au pierdut si ele in medie cate 3,6%.

 

Astfel, dupa sedinta de martea trecuta, unii brokeri s-au grabit sa afirme ca acesta poate fi inceputul unei corectii mai severe, care va anula o mare parte din avansul luat de Bursa de la inceputul anului. Aceasta ipoteza nu a fost insa sustinuta de evolutia ulterioara a pietei, care a reusit sa recupereze in sedintele ce au urmat o parte din ce pierduse marti. Astfel ca deprecierea saptamanala a indicelui BET a fost de doar 2,5%, in timp ce indicele BET-FI a inregistrat o scadere de 3,7%.

 

Un cunoscut manager de fond afirma ca "piata si in general brokerii cu experienta care prognozeaza o cadere a pietei sufera de sindromul februarie 2005, asa cum americanii sufera de sindromul septembrie 2001". Alti brokeri sustin ca scaderea de saptamana trecuta se incadreaza in evolutia normala a unei piete de capital, dar nu este un semn de schimbare a trendului din piata, care ramane in continuare unul de crestere. Acestia mai spun ca situatia este cu mult diferita fata de anul trecut, cand cresterile de la Bursa au fost mult mai puternice si pur speculative, pe cand evolutia pozitiva de la inceputul acestui an s-a bazat in primul rand pe rezultatele bune ale companiilor listate.

 

"Scaderea destul de mare inregistrata la inceputul saptamanii trecute a fost determinata de micii investitori, in special cei cu putina experienta pe piata, care dupa doua sedinte de usoare scaderi au intrat in panica si au vandut, gandindu-se probabil la ce s-a intamplat in urma cu un an", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.

 

De aceasta corectie au profitat investitorii care au dorit sa cumpere - si care, in momentul in care au vazut ca unii investitori sunt dispusi sa vanda si la preturi mai mici si-au pozitionat ordinele de cumparare la cotatii mai joase, majorand cantitatile cumparate. Cumparatorii au fost saptamana trecuta in special investitori straini, care au mai multa experienta si au profitat imediat de oportunitatea creata.

 

Cei care sustin ca nu putem vorbi de inceputul unei perioade mai lungi de corectie aduc ca argument faptul ca piata de capital de la noi tinde sa fie din ce in ce mai corelata cu pietele din jur. Este greu de crezut, spun ei, ca Bursa va intra pe un trend descendent atat timp cat pietele din jur cresc. "Eu nu cred intr-o corectie puternica a pietei atat timp cat celelalte piete din regiune cresc. Chiar daca doua-trei sedinte fac nota discordanta, trendul general nu poate fi decat in conexiune cu ce se intampla pe celelalte piete", afirma Valerian Ionescu, directorul de operatiuni al CA IB Securities, societatea de brokeraj a HVB Bank.

 

Aproape toate pietele din regiune au inregistrat evolutii pozitive saptamana trecuta. Bursa de la Budapesta a castigat circa 2,3%, cea de la Viena a urcat cu 1,5%, iar cea de la Praga a crescut cu 1,4%. Chiar si piata din Bulgaria a avut pe ansamblu o evolutie pozitiva saptamana trecuta, inregistrand o crestere de 0,8%.

Pietele din vestul Europei au inregistrat si ele cresteri semnificative in saptamana incheiata, cresterile din Franta, Germania si Marea Britanie fiind cuprinse intre 1,4 si 1,7%

 

"Piata romaneasca s-a mai adaptat si va ajunge sa evolueze corelat cu pietele europene o data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Totusi, deocamdata inca reactioneaza cu o oarecare intarziere si uneori contradictoriu cu pietele din jur, deoarece este o piata tanara, in formare. Insa trendul general il urmareste pe cel de pe pietele din regiune", a aratat Adrian Simionescu.

 

Chiar si in contextul unei evolutii a pietei autohtone corelate cu cele din jur, trebuie avut in vedere faptul ca Bursa de la Bucuresti a inregistrat de la inceputul anului una din cele mai mari cresteri dintre pietele din jur. Indicele BET a crescut de la inceputul acestui an cu 23,6%, crestere depasita doar de piata din Rusia, care a avansat de la inceputul anului cu circa 28%.

 

Unii brokeri sustin ca preturile sunt destul de umflate in acest moment si ca piata a crescut pana acum din cauza ca nu prea exista actiuni la vanzare, multi dintre investitori asteptand ca preturile sa mai creasca pentru a vinde mai sus. Ei spun ca astfel s-a creat un blocaj in piata, care nu putea fi depasit decat printr-o corectie. Totusi, cei mai multi dintre investitori si-au pastrat calmul si nu s-au grabit sa vanda dupa prima corectie mai importanta, ceea ce a facut ca volumele de tranzactionare sa fie mai reduse decat in prima luna a anului.

 

"Nu cred ca putem vorbi de un trend descendent, deoarece volumele nu sunt foarte mari. Piata traverseaza o perioada de evolutii oscilante, caracterizata de volatilitate ridicata, care favorizeaza speculatorii. Cred ca aceasta evolutie va mai continua o perioada", a aratat Adrian Barbu, trader la societatea de brokeraj BCR Securities.

 

Volatilitatea ridicata din ultima perioada a fost determinata si de faptul ca cele mai multe dintre companiile listate au raportat rezultatele financiare preliminare pe 2005 si urmeaza sa desfasoare adunari generale ale actionarilor in care se va decide politica de dividend si se va vota bugetul pe 2006. Majoritatea companiilor importante au raportat rezultate mai bune decat in 2004, insa pentru multe dintre ele cresterea profiturilor era anticipata de investitori, fiind deja inclusa in pret. Oscilatii negative au inregistrat mai ales actiunile acelor companii ale caror rezultate nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor investitorilor.

 

"Spre deosebire de anul trecut, cresterea inregistrata de piata la inceputul acestui an este o crestere bazata pe rezultate. Majoritatea emitentilor care au raportat rezultatele pe anul trecut au inregistrat cresteri substantiale ale profitului", a aratat Adrian Simionescu. El mai spune ca in acest moment investitorii care intra pe piata nu cumpara doar rezultatele financiare ale companiilor, ci si ritmul de crestere, care este foarte ridicat in unele sectoare, cum ar fi cel financiar-bancar.

 

Un exemplu in acest sens este pretul platit de Erste pentru BCR, care a avut, spune Simionescu, doua componente, una fiind pretul pentru preluarea intregii afaceri, iar cealalta - premiul pentru ritmul ridicat de crestere si dezvoltare din sectorul bancar. Investitorii trebuie sa aiba insa in vedere faptul ca Bursa nu inseamna doar castig, ci si corectii, iar acestea nu ar trebui sa produca panica. Teoretic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Sindrom de februarie?
/actualitate/sindrom-de-februarie-978921
978921
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.