Societatea Naţională a Apelor Române aşteaptă avizul Ministerul Economiei pentru construcţia unor fabrici de 20 milioane euro

Autor: Alina Oprea Postat la 30 iunie 2015 108 afişări

Societatea Naţională a Apelor Române (SNAM) vrea să construiască până la patru fabrici de îmbuteliere a apelor minerale, investiţie de 20 milioane euro, proiect pentru care aşteaptă aprobarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

"În urma aprobării proiectului, SNAM SA va demara de îndată proiectul. Suma necesară prognozată este de circa 20 milioane euro pentru 2-4 fabrici de îmbuteliere", a comunicat compania, la solicitarea MEDIAFAX.

Proiectul va fi finanţat printr-un credit bancar.

În prezent, compania deţine doar licenţe de explorare şi exploatare a apelor. Acesta ar fi primul proiect de acest fel în România al unei companii de stat.

Potenţialul de investiţii pe această piaţă este ridicat. Pentru o fabrică cu o capacitate de 50.000 de sticle pe zi, investiţia necesară este de 8-10 milioane euro.

Până în prezent SNAM nu a deţinut fabrici de îmbuteliere întrucât, în urmă cu cinci ani, Consiliul Concurenţei a emis un document care arăta că societatea care exploatează apele minerale nu poate să le şi îmbutelieze, dar în prezent nu mai există un astfel de impediment, potrivit companiei.

Oficialii SNAM spun că doar 30% din debitul de apă potabilă din România este fructificat, iar restul de 70% se pierde, din cauză nu există suficiente capacităţi de îmbuteliere.

Preţul apei pentru îmbuteliere este stabilit prin HG 669/2001 şi OUG 36/2001 şi este în prezent de 30,77 lei/ mc de apă.

Preţul apei terapeutice de balneaţie variază între 5,78 lei şi 6,24 lei, în funcţie de zăcământ.

"Pentru 2015, SNAM SA îşi propune în primul rând creşterea producţiei, întărirea relaţiilor cu partenerii interni precum şi dezvoltarea de noi relaţii pe plan extern. Unul dintre principalele obiective rămâne însă demararea proiectului cu fabricile de îmbuteliere", arată compania.

Suma dedicată investiţiilor pe anul 2015 este de 1,52 milioane lei. "Aceste sume sunt dedicate în special securizării şi dezvoltării capacităţii de producţie, dar şi a securizării surselor şi a perimetrelor de strictă protecţie sanitară din jurul acestora", mai spun reprezentanţii SNAM.

SNAM deţine în acest moment 82 de licenţe, adică 75% din totalul licenţelor la nivel naţional, din care 68 de exploatare şi restul de explorare.

Societatea Naţională a Apelor Minerale exploatează între 80 şi 100 de izvoare pe teritoriul întregii ţări.

Producţia SNAM în 2014 a fost de 910,7 milioane litri apă minerală naturală, în creştere cu 1,4% faţă de 2013. Din cantitatea totală, 553 milioane litri reprezintă apa minerală naturală carbogazoasă, iar producţia de apă minerală naturală plată a fost de 357,7 milioane litri. Compania a produs totodată şi 58,4 milioane litri apă minerală pentru balneaţie.

Producţia estimată pentru acest an este de 1 miliard de litri (balneaţie şi îmbuteliere).

Compania de stat a realizat anul trecut un profit net de 1,91 milioane lei şi venituri de 29,35 milioane lei. Pentru acest an, SNAM estimează venituri de 30,39 milioane lei şi un profit net de 2 milioane lei. Societatea are circa 150 de salariaţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SNAM,
FABRICI,
/actualitate/societatea-nationala-a-apelor-romane-asteapta-avizul-ministerul-economiei-pentru-constructia-unor-fabrici-de-20-milioane-euro-14521462
14521462
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.