Şoferii şi bicicliştii trebuie să respecte noi reguli de circulaţie
Şoferilor care parchează neregulamentar pot să li se ridice din nou maşinile, începând de sâmbătă, iar parcatul pe trotuare e posibil doar în spaţiile semnalizate în acest sens. De asemenea, bicicliştii nu mai pot transporta copii pe vehicul decât în anumite condiţii, iar regulile de circulaţie pe timp de noapte şi în condiţii de vizibilitate redusă s-au modificat şi ele, pe alocuri.
Începând cu 21 ianuarie, o serie de reguli noi au intrat în vigoare pentru conducătorii de maşini şi pentru biciclişti. Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, ce modifică Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier, prevede că maşinile parcate neregulamentar pe drumurile publice pot fi ridicate din nou, doar că este posibil ca acest lucru să nu fie realizabil peste tot în România, iar parcarea pe trotuar nu se mai poate face la fel ca până acum. Actul normativ prevede, de asemenea, câteva modificări importante şi pentru biciclişti.
După mai bine de un an în care ridicarea maşinilor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă n-a mai fost posibilă, şoferii trebuie să ştie că acest lucru e din nou posibil. Mai exact, conform hotărârii Executivului, ridicarea se face, începând de sâmbătă, în următoarele situaţii în care staţionarea voluntară este interzisă:
- în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
- în zona de acţiune a indicatorului de staţionare interzisă şi a marcajului de interzicere a staţionării;
- pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;
- în dreptul căilor de acces ale proprietăţilor alăturate drumurilor publice;
- în pante şi în rampe;
- în locul unde este indicatorul de staţionare alternantă (în altă zi sau perioadă decât cea permisă) sau indicatorul de zonă de staţionare cu durată limitată (peste durata stabilită).
Teoretic, măsura este deja în vigoare şi ar putea să fie aplicată peste tot. Practic însă, având în vedere prevederile HG nr. 965/2016, lucrurile ar putea să nu stea chiar aşa: pentru a putea ridica maşinile parcate neregulamentar, administratorul de drum sau autorităţile locale trebuie să aibă un spaţiu special unde să le depoziteze, până când şoferul va veni să-şi revendice maşina. În plus, nu vorbim doar de un spaţiu propriu-zis, ci şi de personalul aferent acestuia, iar programul de restituire trebuie să funcţioneze non-stop, potrivit hotărârii. Aşadar, în anumite localităţi din ţară, este posibil ca ridicarea maşinilor să nu fie posibilă deocamdată.
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro