Sorin Cîmpeanu a publicat rezultatul analizei propriei teze de doctorat
Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a publicat duminică, pe Facebook, rezultatul analizei propriei teze de doctorat. Preşedintele USR Cătălin Drulă a cerut un verdict după un an de zile de când teza de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu este analizată pentru plagiat.
Ministrul Educaţiei susţine că a decis să posteze rezultatul analizei propriei teze de doctorat, primit în urmă cu aproape un an, ca urmare a solicitării verbale pe care a primit-o joi, în timpul unei conferinţe de presa.
Sorin Cîmpeanu spune că, în anul 1992, când a iniţiat cercetările doctorale pe o temă care a devenit esenţială in prezent, dar care era de pionierat la vremea respectivă - impactul asupra mediului înconjurator al unor activităţi antropice şi identificarea unor soluţii care să corespundă economiei circulare - nu anticipa cât interes vor suscita rezultatele acestor cercetări pentru unele persoane.
„În urma unei analize realizate de către specialişti în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similititudinilor (sistemantiplagiat şi Turnitin), a reieşit că: <teza de doctorat respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetarii şi, în acelaşi timp, lucrarea are valoare ştiinţifică şi practică, fiind de actualitate şi în prezent, constituind o lucrare de referinţă în domeniul agriculturii ecologice, a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi, nu în ultimul rând, al protecţiei factorilor de mediu….>”, arată ministrul pe Facebook.
Acesta susţine că din raport reiese ca „nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma şi conţinutul tezei de doctorat”.
„Coeficientul de similititudine c1, care reprezintă ponderea procentuală din document şi conţine grupări de 5 cuvinte sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0,87% faţă de pragul admis de 50% stabilit de acest soft ca indicând suspiciuni de plagiat. Coeficientul de similititudine c2, care reprezintă ponderea procentuală din document din perspectiva frazelor de 25% sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0.00%…. Concluzia comisiei este că <teza de doctorat este, în mod evident, rezultatul cercetărilor originale efectuate de către autorul acesteia în teren, într-o manieră continuă, vreme de 8 ani. În consecinţă, apreciem că nu este oportună şi nici motivată, în fapt şi în drept, o decizie de transmitere a tezei de doctorat analizate, în vederea altor verificări>”, se mai arată pe pagina de Facebook a lui Sorin Cîmpeanu.
Preşedintele USR a spus în 16 august că s-a împlinit un an de când ministrul Sorin Cîmpeanu a cerut Universităţii de Ştiinţe Agronomice să-i analizeze teza, după care să o trimită la CNATDCU, consiliul cu rol central în analiza plagiatelor.
„Nu se ştie dacă, în anul scurs, i-a verificat cineva teza ministrului Educaţiei, pentru că atât Universitatea, pe care Sorin Cîmpeanu a condus-o ani buni în calitate de rector, cât şi Ministerul Educaţiei refuză să ofere informaţii. Se ştie însă, cu certitudine, că ministrul Cîmpeanu a folosit din plin proiectele noilor legi ale Educaţiei pentru a oferi protecţie plagiatorilor. De la desfiinţarea CNATDCU la prescrierea în termen de 3 ani a numeroase abateri de la etica universitară, plus, ca bonus, simplificarea procesului prin care se poate renunţa la titlul de doctor, Sorin Cîmpeanu a făcut totul pentru a încuraja furtul în învăţământul superior”, a spus Drulă, pe Facebook.
Liderul USR a acuzat că „România Educată” e pe cale să devină „România furtului intelectual”, iar plagiatorii „pot dormi liniştiţi”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro