Statele Unite au salutat ratificarea acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina
Statele Unite au salutat marţi ratificarea acordului de asociere între Uniunea Europeană (UE) şi Ucraina, subliniind că statul ucrainean a "făcut istorie" şi îndemnând Moscova să respecte acordul de încetare a focului.
"Felicităm poporul ucrainean, care a făcut istorie astăzi", a declarat purtătoarea de cuvânt adjunct a Departamentului de Stat, Marie Harf.
Prin ratificarea acordului de cooperare, în contextul "unor mari provocări, liderii ucraineni au transpus voinţa poporului lor", a adăugat ea.
Parlamentul European şi cel ucrainean au votat simultan un acord de cooperare politică şi economică, a cărui respingere de către fostul Guvern de la Kiev a provocat cea mai gravă criză în ţară de la obţinerea independenţei în 1991.
În paralel, Ucraina a votat legi care garantează o mai mare autonomie pentru regiuni proruse din estul ţării, organizarea de alegeri la 7 decembrie în districtele separatiste şi o amnistie a rebelilor şi militarilor care se înfruntă de cinci luni într-un conflict soldat cu aproape 2.900 de morţi, în timp ce aproximativ 630.000 de persoane au fost strămutate, potrivit unor noi date ale ONU publicate marţi.
"De asemenea, aplaudăm adoptarea de către Parlamentul ucrainean a unor legi ale aministiei şi a unui statut special pentru regiunile Doneţk şi Lugansk", a continuat Harf. "Aceste noi legi pun în lumină eforturile permanente ale Guvernului ucrainenan pentru a încerca să rezolve paşnic conflictul în curs în estul Ucrainei", a subliniat ea.
Totodată, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane a îndemnat Rusia şi separatiştii să respecte încetarea focului, aflată în vigoare din 5 septembrie.
"Uşa este deschisă pentru pace, dar Rusia şi separatiştii trebuie să respecte atât angajamentele pentru încetarea focului, cât şi suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a mai spus Mary Harf.
Acest acord rămâne însă în mare parte simbolic în acest stadiu, după ce UE a anunţat amânarea intrării în vigoare a Tratatului de liber schimb până la sfârşitul lui 2015, pentru a permite discuţii cu Rusia, care se opune acestui acord.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro