Studiu: ce vor tinerii de la România? Ideea unei ţări în care tinerii să îşi dorească să rămână sau să se întoarcă este utopică

Autor: Alexandra Matei Postat la 01 aprilie 2021 270 afişări

Tinerii din România sunt mai pierduţi şi mai dezorientaţi după un an de pandemie, iar cei mai mulţi au nevoie de sfaturi pentru a şti în ce direcţie să meargă, a spus la ZF Live Elena Kuji Buteică, membră a Fundaţiei C.A.E.S.A.R (Centrul pen­tru Acces la Expertiza Studen­ţilor şi Absol­ven­ţilor Români).

Studiu: ce vor tinerii de la România? Ideea unei ţări în care tinerii să îşi dorească să rămână sau să se întoarcă este utopică

♦ Mai mulţi studenţi şi experţi demarează un proiect, Ziua Generaţiei Z, prin care îşi propun să afle ce i-ar determina pe tinerii de până în 25 de ani să rămână în ţară sau să revină dacă au plecat ♦ „Momentan este o utopie“.

Tinerii din România sunt mai pierduţi şi mai dezorientaţi după un an de pandemie, iar cei mai mulţi au nevoie de sfaturi pentru a şti în ce direcţie să meargă, a spus la ZF Live Elena Kuji Buteică, membră a Fundaţiei C.A.E.S.A.R (Centrul pen­tru Acces la Expertiza Studen­ţilor şi Absol­ven­ţilor Români).

„Ne-am dori să vedem schim­barea pe care toată lumea şi-o do­reşte în Ro­mâ­nia. Conside­răm că tinerii Z au pu­te­rea şi en­tuziasmul pen­tru a face acest lucru. Cu toţii ne uităm la ti­neri atunci când vrem să luăm pulsul ţării. Ei sunt cei care dic­tează pa­şii că­tre viitor. Con­siderăm că dacă spriji­nim tinerii, atunci pu­tem să spe­răm la un viitor mai bun, atât pentru noi, cât şi pentru ei“.

Aceasta crede că dacă există un vis comun, in­di­ferent de vârstă, el poate fi dus la materializare împreună cu oa­meni care tind să meargă în aceeaşi direcţie. Mai mult, susţi­ne ea, proiectul Generaţia Z vrea să aducă laolaltă generaţiile care vor să vină cu soluţii pentru comunităţile din România.

Punctul de plecare pentru acest proiect, consideră Elena Kuji Buteică, este întrebarea „ce vor tinerii de la Româ­nia?“. Totodată, ea spune că ideea unei ţări în care ti­ne­rii să îşi dorească să rămână sau să se întoarcă este mo­men­tan utopică, astfel că îşi doreşte, prin prisma acestui pro­iect, să afle exact care este situaţia cu privire la acest lucru.

Ziua Generaţiei Z este un proiect care aduce la un loc tinerii până în 25 de ani, din ţară şi din diaspora, care vor să-şi pună în aplicare ideile pe care le au cu privire la schimbările de care România are nevoie.

Astfel, în cadrul acestui proiect, ei vor lua parte la diverse cursuri susţinute de mentori cu experienţă, precum storytelling, storysharing, branding sau project managing şi vor trata, totodată, probleme importante pentru România, cum ar fi problemele de educaţie, sănătate, cultură, energie şi mediu.

„Ziua Generaţiei Z este un proiect care are două etape: o academie digitală şi un laborator de idei şi iniţiative. Ambele sunt corelate între ele, tinerii se înscriu pe site-ul nostru şi dacă sunt selectaţi, participă la ambele etape gratuit. În prima etapă, ei îşi articulează coerent şi frumos poveştile şi învaţă care sunt instrumentele prin care pot dezvolta şi implementa o idee. Avem aici cursuri care urmăresc două tematici – stories şi strategies. Aici există cursuri de storytelling, storysharing sau romgleză. Pe partea de strategy, avem cursuri de branding sau project managing. În a doua etapă, tinerii sunt împărţiţi în echipe şi vor încerca să rezolve situaţii din cinci domenii de interes în România: educaţie, sănătate, cultură, energie şi mediu. Practic, în prima parte, le oferim o serie de cursuri şi în a doua parte, ei pun în aplicare ceea ce au învăţat“, a spus în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Termenul limită de înscriere în cadrul acestui proiect este 15 aprilie, după spusele acesteia, iar până atunci, tinerii trebuie să trimită o fotografie portret, CV-ul lor, un eseu în care să argumenteze cum ar rezolva o problemă a ţării sau cum ar schimba lucrurile într-un domeniu şi un video de maximum 2 minute în care să explice de ce consideră că proiectul Ziua Generaţiei Z este potrivit pentru ei.

Câteva nume importante de mentori care vor fi prezenţi în cadrul proiectului Ziua Generaţiei Z şi care îi vor coordona pe tineri sunt Steve Jarding, profesor la Harvard, Cătălin Ştefănescu, jurnalist, Iulia Stănescu, digital marketing consultant, Mia Munteanu, antreprenor în industria creativă şi Eugen Coandă, expert Lean-Agile.

Fundaţia C.A.E.S.A.R. reprezintă o comunitate de experţi dedicaţi dezvoltării economice şi consolidării democratice a României.

Unul dintre proiectele pe care le-a avut şi care a oferit un ajutor concret în aceste domenii, menţionează Elena Kuji Buteică, a fost proiectul Start-up Diaspora, un apel dedicat românilor din diaspora, care vor să-şi deschidă o afacere în ţară. „Am reuşit să selectăm 86 astfel de proiecte şi partenerii noştri le-au oferit finanţare“.

Aceasta consideră că voluntariatul este o şansă pentru tineri de a-şi dobândi experienţa pe care orice angajator o cere chiar şi la 20 de ani, atunci când cei mai mulţi dintre ei sunt în căutarea primului job. Ea crede că îndreptarea României începe prin a crede mai mult în oameni şi în tineri şi prin a vorbi mai frumos despre ţară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fundatie,
grecia,
zf live,
tineri,
proiect,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.