Ţara din Europa care tânjeşte cu disperare după refugiaţi, dar nimeni nu vrea să vină. Care este motivul?

Postat la 15 august 2016 346 afişări

Ţara din Europa care tânjeşte cu disperare după refugiaţi, dar nimeni nu vrea să vină. Care este motivul?

Portugalia s-a oferit să găzduiască 10.000 din refugiaţii care au ajuns în Europa din zonele devastate de război ale lumii, dar până acum numai 234 au sosit aici, scrie Bloomberg. „Este dificil să găseşti foarte repede refugiaţi care pot veni în Portugalia”, declara recent preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa. În condiţiile în care criza refugiaţilor pune pe jar ţări ca Grecia şi Germania, disponibilitatea Portugaliei de a împărţi povara nu primeşte prea multă atenţie. În timp ce ţara critică lipsa de coordonare din Europa şi obstacolele de ordine administrativă, contrastul dintre performanţele sale economice şi cele ale Germaniei, care a primit peste 1 milion de refugiaţi numai anul trecut, ar putea juca şi el un rol.

 

 

Deşi economia portugheză şi-a revenit în 2014 şi a accelerat anul trecut după un declin de trei ani până în 2013, rata şomajului din această ţară rămâne ridicată. Aceasta, deşi a scăzut la 12,3% de la vârful de 17,5% din 2013, este în continuare triplul ratei germane de 4,3%, iar acest fapt ar putea continua să erodeze atractivitatea Portugaliei. „Este mai uşor pentru un imigrant să se îndrepte către centrul Europei unde există o piaţă mai concentrată decât în unele ţări de la periferia cum este Portugalia. În centrul Europei venitul pe cap de locuitor este mai ridicat”, arată Rui Serra, economist-şef la Caixa Economica Montepio Geral. Premierul Antonio Costa spune că există problem structurale în zona euro care agravează disparităţile. Cu factorul demografic în minte, guvernul portughez a aşternut covorul de bun venit în faţa refugiaţilor.

 

 

Populaţia Portugaliei a scăzut şi a îmbătrânit în fiecare an de la sfârşitul anului 2011 până la aproximativ 10,37 milioane la sfârşitul anului 2014 în condiţiile în care performanţele slabe ale economiei i-a determinat pe mulţi cetăţeni de vârstă activă să plece peste hotare. Populaţia Germaniei, deşi la rândul său în curs de îmbătrânire, a crescut totuşi în fiecare an în aceeaşi perioadă. Departe de a atrage migrantţi, Portugalia are probleme în a-şi convinge proprii cetăţeni să nu plece. Începând cu 2011, numărul emigrantţilor l-a depăşit pe cel al imigranţilor în fiecare an până în 2014. Între 2009 şi 2014, proporţia tinerilor a scăzut până la 14,4% de la 15,3%, iar populaţia de vârstă activă s-a redus la 65,3% de la 66,4%. Portugalia a invocat şi alte motive pentru lipsa sa de atractivitate pentru refugiaţi, incluzând o coordonare deficitară în UE şi amploarea crizei.

 

Relocarea refugiaţilor întâmpină probleme nu numai în Portugalia, ci în întreaga Europă. Pentru premierul Costa, între timp, problema refugiaţilor trebuie pusă în contextul mai larg al disparităţilor economice la nivelul regiunii. Deşi programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE a contribuit la reducerea ratelor dobânzii, “în unele ţări mai mult decât în altele”, acest lucru nu înseamnă că divergenţele dintre economiile zonei euro au fost rezolvate, a declarat acesta. „Este ca şi când cineva care este bolnav crede că luând o aspirină care-i va reduce febra se va face bine”, a spus Costa. „Nu: febra scade, însă boala nu dispare. Trebuie să tratăm boala, iar aceasta constă în asimetria enormă care există în economiile noastre”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refugiati,
portugalia,
plecare,
atragere,
oameni,
reusita

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.