Te conectezi la reţele publice WI-Fi? Vezi cum poţi să rămâi fără bani în cont
In prezent, este foarte simplu sa stai tot timpul online, iar conectarea la hot spot-uri Wi-Fi timp de cateva momente pe zi a devenit obisnuinta pentru cei mai multi utilizatori de smartphone-uri. O astfel de retea poate expune dispozitivul la riscuri ascunse, potrivit reprezentanţilor furnizorului de soluţii antivirus Kaspersky Lab .
„Tipul cu laptop de la masa vecina” ar putea reprezenta un pericol. Fie are o activitate normala, verificandu-si email-ul si vorbind cu prietenii lui, fie poate fi un real pericol, monitorizand activitatea online a tuturor celor din jurul lui si planuind un eventual atac. Atacurile de tip „Man-in-the-Middle” fac acest lucru posibil. Orice punct de acces Wi-Fi reprezinta o cale de acces la internet pentru toate dispozitivele conectate, potrivit reprezentanţilor Kaspersky Lab. Fiecare actiune a unui dispozitiv este transmisa prin intermediul punctului de acces si numai apoi ajunge la site-urile pe care utilizatorii doresc sa le viziteze. Fara criptarea comunicarii dintre utilizatori si punctul de acces, este foarte simplu pentru un infractor cibernetic sa intercepteze toate datele inregistrate de utilizator. Acestea pot include date bancare sau informatii inregistrate pe site-ul unui magazin online. In plus, astfel de atacuri sunt posibile chiar si daca hotspot-ul este protejat printr-o parola sau daca utilizatorul navigheaza pe site-uri folosind conexiuni securizate https. Ce tip de informatii sunt de interes pentru infractorii cibernetici? Orice tip de date care le pot aduce un profit – in special date de inregistrare pentru diferite conturi si parole pentru e-mail, e-banking, e-payment si retele sociale.
Totusi, mai mult de jumatate dintre utilizatori nu adopta nicio masura de precautie atunci cand se conecteaza la o retea Wi-Fi publica, potrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks, efectuat de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab, in vara anului 2013.
Hotspot-urile nu asigura protectia utilizatorilor – multi dintre ei nefiind constienti sau ingrijorati cu privire la posibilele probleme cu care se pot confrunta ulterior. Potrivit studiului, 34% dintre utilizatori au declarat ca nu au adoptat nicio masura de protectie in timpul folosirii unui hotspot, pe cand 17% au declarat ca au efectuat tranzactii bancare sau cumparaturi online folosind diferite retelele Wi-Fi disponibile. Numai 15% dintre utilizatori au declarat ca au verificat standardul de criptare al punctului de acces la internet, restul fiind vulnerabili la atacurile prin astfel de reţele.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro