Tensiune fără precedent pe bursa americană: Nvidia – starul tehnologic al americanilor – se prăbuşeşte cu 15% şi pierde nu mai puţin de 500 de miliarde dolari din capitalizare, cât PIB-ul României. Motivul? Apariţia de nicăieri a unui startup chinez care pune în pericol dominaţia americană în inteligenţa artificială

Autor: Liviu Popescu Postat la 27 ianuarie 2025 19 afişări

Tensiune fără precedent pe bursa americană: Nvidia – starul tehnologic al americanilor – se prăbuşeşte cu 15% şi pierde nu mai puţin de 500 de miliarde dolari din capitalizare, cât PIB-ul României. Motivul? Apariţia de nicăieri a unui startup chinez care pune în pericol dominaţia americană în inteligenţa artificială

Nvidia – producător american de cipuri şi starul Wall Street în ultimii ani – a pierdut în câteva minute aproximativ 500 de miliarde de dolari din capitalizare din cauza unui val agresiv de vânzări care i-au prăbuşit acţiunile cu 14,8%.

Vânzările – care au acaparat întreg sectorul tehnologic - au început după ce progresele obţinute de un startup chinez în inteligenţă artificială i-au determinat pe investitori să pună sub semnul întrebării dacă SUA îşi pot menţine poziţia de lider în acest domeniu prin cheltuirea a miliarde de dolari pe cipuri.

Săptămâna trecută, startupul chinez DeepSeek  a lansat cel mai recent model de inteligenţă artificială în limbaj larg, care a obţinut performanţe comparabile cu cele ale rivalilor americani OpenAI şi Meta, dar susţine că utilizează mult mai puţine cipuri Nvidia, scrie Financial Times.

Rezultatele au provocat o undă de şoc pe pieţe, investitorii reevaluând probabilitatea investiţiilor viitoare în hardware AI. Broadcom pierde 15% în timp ce Microsoft scade cu 4%. Indicele american Nasdaq pierde 3%.

Investitorul în capital de risc Marc Andreessen a numit noul model chinez „momentul Sputnik al IA”, făcând o comparaţie cu Uniunea Sovietică, care a uimit SUA prin punerea pe orbită a primului satelit.

Declinul s-a extins mult dincolo de numele tradiţionale din domeniul tehnologiei. Siemens Energy, care furnizează echipamente electrice pentru infrastructura IA, a scăzut cu 22%. Schneider Electric, un producător francez de produse de energie electrică care a investit masiv în servicii pentru centrele de date, a scăzut cu 9,2 %.

Pentru unii, vânzarea companiilor care produc „târnăcoapele şi lopeţile” revoluţiei inteligenţei artificiale este un ecou al prăbuşirii preţului acţiunilor Cisco în momentul exploziei bulei dotcom.

Nvidia, Broadcom şi alţi producători de cipuri au beneficiat de pe urma cursei din Silicon Valley pentru a construi grupuri de cipuri din ce în ce mai mari, despre care au susţinut că sunt necesare pentru a continua să dezvolte capacităţile inteligenţei artificiale Elon Musk, şeful xAI, şi Sam Altman, de la OpenAI.

Jensen Huang, directorul executiv al Nvidia, şi Hock Tan, de la Broadcom, au susţinut în ultimele săptămâni că se aşteaptă ca frenezia construirii de centre de date să continue până la sfârşitul deceniului.

„Acest lucru arată cât de vulnerabilă este încă tranzacţia cu inteligenţă artificială, la fel ca orice tranzacţie care se bazează pe consens şi pe presupunerea unui avans incontestabil”, a spus Luca Paolini, strateg şef la Pictet Asset Management.

Dar unii analişti de pe Wall Street şi cercetători în domeniul inteligenţei artificiale au pus sub semnul întrebării hype-ul din jurul realizării DeepSeek. „Pare categoric fals faptul că „China a duplicat OpenAI pentru 5 milioane de dolari” şi nu credem că merită să mai discutăm”, au scris analiştii de la Bernstein într-o notă către clienţi.

Unii cercetători au speculat chiar că DeepSeek a fost în măsură să ia scurtături în propriile costuri de formare prin utilizarea celor mai recente modele de la OpenAI, sugerând că, deşi a fost în măsură să reproducă foarte rapid cele mai recente evoluţii din SUA, va fi mai greu pentru compania chineză să se impună.

Potrivit UBS, investiţiile în inteligenţă artificială ale companiilor de tehnologie americane cu capitalizare mare au atins 224 de miliarde de dolari anul trecut şi se aşteaptă ca suma totală să ajungă la 280 de miliarde de dolari în 20 de ani​.​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
americana,
inteligenta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.