UiPath estimează venituri de circa 1,2 mld. dolari pentru următorul exerciţiu financiar

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 28 septembrie 2022 32 afişări

UiPath (simbol bursier PATH), prima companie românească ajunsă pe Wall Street, se aşteaptă la venituri de 1,18 miliarde de dolari în anul fiscal 2024, în creştere cu 18% faţă de rezultatul estimat pentru actualul exerciţiu financiar, însă sub aşteptările pieţei.

UiPath estimează venituri de circa 1,2 mld. dolari pentru următorul exerciţiu financiar

De asemenea, compania cu 7 miliarde de dolari capitalizare estimează că rata anuală de reînnoire de abonamentelor, calculată prin indicatorul ARR, va creşte cu 18% la 1,36 miliarde de dolari şi prognozează că marja operaţională non-GAAP (generally accepted accounting principles) va urca de la an la an cu 300 până la 400 puncte de bază, raportându-se aici la previziunile lansate la jumătatea anului fiscal 2023, mai precis pe 6 septembrie 2022, conform unui document publicat la Securities and Exchange Commission (SEC – autoritatea de reglementare a burselor americane).

„Vrem să atragem atenţia că aceste declaraţii reprezintă strict predicţii, iar rezultatele propriu-zise pot fi diferite de actualele afirmaţii”, scrie UiPath în documentul de la SEC.

Phil Winslow, analist al gigantului bancar elveţian Credit Suisse, a redus preţul ţintă pentru acţiunile UiPath, de la 37,5 dolari la 30 dolari, însă îşi menţine recomandarea de „outperform” pentru companie.

Totodată, Raimo Lenschow, analist al grupului bancar britanic Barclays, a oferit un target de preţ de 17 dolari, redus de la 18 dolari, menţinându-şi rating-ul de „overweight” (supraalocare), conform Seeking Alpha. Un alt analist citat de publicaţie spune că estimările de 18% privind indicatorul ARR – sub prognozele de 25% – vor „diminua încrederea” investitorilor.

La începutul lunii septembrie, UiPath şi-a actualizat în jos prognozele pentru anul fiscal 2023, fapt ce a determinat grupul de investiţii Mizuho să reducă ratingul companiei de IT, citând în acest sens o serie de „repoziţionări strategice”.

Printre riscurile cu care se poate confrunta pe viitor, compania listează actualele condiţii politice, economice şi de business, inclusiv turbulenţele geopolitice şi efectele macroeconomice cauzate de războiul din Ucraina, presiunile inflaţioniste tot mai mari şi volatilitatea din pieţele valutare.

Tot aici, compania mai menţionează, printre altele: „creşterile rapide pe care le-am înregistrat recent, care ar putea să nu constituie un indicator privind creşterile viitoare, istoria noastră operaţională limitată, abilitatea de a ne gestiona cu succes creşterile, cât şi de a satisface şi de a ne adapta la nevoile clienţilor, dependenţa de clienţii existenţi care ar putea să îşi reînnoiască licenţele şi să achiziţioneze noi licenţe de la noi sau partenerii noştri, pieţele competitive în care suntem prezenţi, abilitatea de a ne menţine şi dezvolta canalele de distribuţie, abilitatea de a ne menţine şi motiva managementul şi angajaţii cheie”.

Marţi, acţiunile PATH au crescut cu 5,3%, însă înaintea şedinţei de tranzacţionare de astăzi din New York înregistrau o scădere de 4%. În 2022, compania este pe minus cu 69,4%. De la oferta publică iniţială din aprilie anul trecut, acţiunile au pierdut 82%.

Societatea a avut venituri de 242 de milioane de dolari în T2/2022, faţă de 195,5 milioane de dolari în aceeaşi perioadă de anul trecut. Pierderile au ajuns la 120 de milioane de dolari, mai mari cu 20 de milioane faţă de T2/2021. Indicatorul ARR a urcat cu 44% la 1,04 miliarde de dolari, iar marja brută GAAP a fost de 82%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
uipath,
estimări,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.