ULTIMUL deţinut britanic din închisoarea militară de la Guantanamo Bay, eliberat după 13 ani. Shaker Aamer n-a fost niciodată judecat - FOTO
Ultimul deţinut britanic din închisoarea militară de la Guantanamo Bay, Shaker Aamer, a fost eliberat, după o perioadă de 13 ani, fiind trimis în Marea Britanie, informează BBC News online.
Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a precizat, vineri, că Shaker Aamer a părăsit baza militară din SUA şi, potrivit BBC, ar fi în drum spre Marea Britanie. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, de naţionalitate saudită, a fost deţinut în închisoarea din Cuba din 2002, dar nu a fost niciodată condamnat sau chemat în instanţă.
Shaker Aamer, care are patru copii, are permisiunea de a locui pe o perioadă nedeterminată în Marea Britanie întrucât soţia sa este cetăţean britanic. El a fost reţinut în Afganistan în 2001.
Autorităţile americane l-au acuzat că ar fi condus o facţiune a mişcării radicale Taliban şi că l-ar fi întâlnit pe fostul lider al organizaţiei teroriste Al-Qaida, Osama Bin Laden.
Dar Aamer a susţinut că se afla în Afganistan cu familia pentru activităţi caritabile.
Kate Allen, directorul filialei britanice a organizaţiei Amnesty International, a declarat că după "atâtea turnuri" nu va crede că Aamer este liber "până când avionul său nu va atinge solul britanic".
"Ar trebui să ne amintim cât de travestită a fost justiţia în acest caz şi, pentru că a fost ţinut în condiţii inacceptabile timp de 14 ani, domnul Aamer va avea nevoie de timp pentru a se obişnui cu starea sa de libertate", a precizat Allen.
Eliberarea sa iminentă a fost confirmată luna trecută de Guvernul britanic, după ce fiica lui Aamer, Johina, în vârstă de 17 ani, a postat un mesaj pe Twitter: "Nu pot să cred că, în sfârşit, ne vom revedea tatăl după 14 ani".
Joi, Pentagonul a anunţat că un deţinut mauritan din închisoarea militară de la Guantanamo Bay, Ahmed Ould Abdel Aziz, a fost repatriat după ce a stat 13 ani după gratii.
Deţinutul în vârstă de 45 de ani era acuzat că ar fi fost un membru al reţelei Al-Qaida care ulterior a fugit în Afganistan. El este suspectat că a luptat în Afganistan împotriva Alianţei Nordului (antitalibană), susţinută de SUA şi, posibil, împotriva Statelor Unite şi forţelor coaliţiei.
Preşedintele american, Barack Obama, a promis că va închide închisoarea militară din Cuba, însă această idee a întâmpinat opoziţii în Congres şi a fost respinsă de ţări care ezită să îi primească pe deţinuţii suspectaţi de terorism.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro