Un ceas de buzunar dăruit unui erou de pe Titanic s-a vândut cu aproape două milioane de euro
Un ceas de buzunar din aur legat de scufundarea Titanicului a fost vândut la licitaţie pentru suma record de 1,56 milioane de lire sterline (aproape 1,9 milioane de euro), dovedind fascinaţia pe care nava continuă să o exercite asupra colecţionarilor, potrivit TF1.
Micul obiect, realizat din aur de 18 carate şi purtând numele bijutierului american Tiffany & Co, i-a fost dăruit lui Sir Arthur Rostron, pe atunci căpitan al pachebotului RMS Carpathia, de către supravieţuitorii pe care i-a salvat în 1912.
Marinarul şi-a deviat nava, care se afla pe atunci în drum de la New York spre Europa, după ce operatorul radio a recepţionat apelul de ajutor al Titanicului şi următoarele cuvinte: „Am lovit gheaţa, veniţi imediat”.
Sir Arthur Rostron a navigat cu echipajul său în viteză maximă, reuşind să ajungă la Titanic la două ore după ce acesta s-a scufundat în Atlanticul de Nord, la 15 aprilie 1912.
Ceasul i-a fost oferit lui Sir Arthur de văduva celui mai bogat om de pe Titanic, John Jacob Astor, şi de alte două văduve ale unor oameni de afaceri bogaţi care au pierit atunci când nava a lovit un aisberg şi s-a dezmembrat, accident în care au murit peste 1.500 de pasageri şi membri ai echipajului.
Licitatorul, citat de BBC, a declarat că acesta a fost cel mai mare preţ plătit vreodată pentru obiecte legate de Titanic şi că a fost cumpărat de un colecţionar privat din Statele Unite. El a adăugat că vânzarea a fost o dovadă a „fascinaţiei permanente” faţă de vasul de linie.
Ceasul este inscripţionat „Prezentat căpitanului Rostron cu recunoştinţa şi aprecierea sinceră a trei supravieţuitori ai Titanicului la 15 aprilie 1912: dna John B Thayer, dna John Jacob Astor şi dna George D Widener”. Obiectul a fost oferit în semn de „mulţumire pentru curajul lui Rostron de a salva acele vieţi, pentru că fără el cei 700 de oameni nu ar fi supravieţuit”, a declarat adjudecătorul.
Precedentul record pentru un obiect comemorativ Titanic a fost stabilit în luna aprilie a acestui an, când un ceas de buzunar din aur recuperat din corpul uneia dintre victime a fost vândut cu 1,37 milioane de euro de aceeaşi casă de licitaţii.
Anterior, vioara la care s-a cântat în timpul naufragiului a deţinut recordul pentru cel mai mare preţ plătit pentru un obiect Titanic timp de 11 ani. Aceasta a fost vândută pentru 1,31 milioane de euro în 2013.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană