Un investitor care a prezis criza din 2008 anticipează „dezamăgiri în rândul populaţiei, probleme geopolitice şi revolte de stradă”
Modelul economic chinez se confruntă cu mari probleme şi „nu va decola din nou”, susţine David Roche.
Modelul economic al Chinei este „eşuat pe plajă” şi „nu va decola din nou”, ceea ce va avea un impact mare asupra pieţelor globale, spune investitorul veteran David Roche pentru CNBC.
În ciuda unei creşteri remarcabile a pieţelor de capital până în acest an, îngrijorările cu privire la îcentinirea economică a ţării încep să se facă prezente.
Beijingul a recunoscut problemele economice şi a anunţaţ mai mult sprijin prin intermediul politicii fiscale, în timp ce banca centrală a redus în mod neaşteptat ratele dobânzilor marţi. China a cunoscut o creştere fulgerătoare în ultimele două decenii, depăşind Japonia ca a doua economie a lumii. Cu toate acestea, mulţi economişti văd acum o tendinţă de scădere, pe fondul încetinirii construcţilor şi pieţei imobiliare.
Partidul Comunist Chinez a stabilit o ţintă de creştere cu 5% în anul 2023, mai mică decât obiectivele obişnuite şi deosebit de modestă pentru o ţară despre care Banca Mondială spune că a înregistrat o medie anuală de creştere a PIB-ului cu 9% de la deschiderea economiei în 1978. Unii economişti cred acum că Beijingul ar putea chiar să nu atingă această ţintă.
Roche, preşedinte şi strateg global la Independent Strategy, a declarat joi că pieţele de capital nu reuşesc să anticipeze impactul scăderii producţiei şi efectele asupra economiilor emergente.
El a adăugat că economiile care au exportat în trecut bunuri manufacturate se vor lupta pentru a genera creştere semnificativă în acest sector, ceea ce va provoca „dezamăgiri în rândul populaţiei, probleme geopolitice şi revolte de stradă”.
China a suspendat marţi publicarea datelor privind şomajul în rândul tinerilor, care a crescut recent până la maxime record, în timp ce datele economice din iulie au arătat o amplă încetinire exacerbată de scăderea pieţei imobiliare a ţării.
Roche a sugerat că schimbările demografice din China au însemnat că ţara nu mai are suficienţi tineri pentru a justifica reînnoirea a ciclului său imobiliar, piaţă adesea estimată la între 20 şi 30% din PIB.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro