LIVE: ZF Real Estate by Storia.ro - De ce aleg mulţi dintre români locuinţe vechi şi plătesc cash în 2024?

Un tânăr medic ajută gratuit oamenii bolnavi din zonele defavorizate. „E ca un spirit protector”

Postat la 17 octombrie 2019 209 afişări

Alexandru Covaciu este un tânăr medic rezident care în timpul liber face voluntariat într-un spital privat din Braşov. În scurta lui experienţă a făcut practică şi în Germania.

Un tânăr medic ajută gratuit oamenii bolnavi din zonele defavorizate. „E ca un spirit protector”

Alexandru joacă baschet din copilărie. Chiar şi-a dorit să facă performanţă însă o accidentare i-a stricat planurile.

„După aia nu am mai putut să joc la fel, mi-era frică. Şi m-am gândit, ok! Ce să fac mai departe? Şi m-am decis la medicină. Cu trei luni înainte de admitere am luat cartea, m-am apucat să învăţ şi am intrat chiar din prima”, spune el.

Timpul a dovedit că a făcut o alegere înţeleaptă iar zi de zi încearcă să schimbe câte ceva în sistemul medical.

Larisa Vlădau, medic rezident cardiolog: „E ca un spirit protector, noi câteodată îi spunem, şeful rezidenţilor. De ce? Pentru că formează ca un nucleu aşa, e strânge în jurul lui. Vin pacienţii şi întreabă de doctorul Covaciu şi asta se întâmplă rar printre rezidenti.″

Alexandru Covaciu a văzut ce însemana activitatea dintr-un spital în adolescenţă, când s-a implicat voluntar într-un proiect.

De 6 ani, tânărul medic coordonează şi proiectul “Sănătate rurală” o caravană care merge prin satele uitate de la munte. Alături de colegii săi a transformat căminele culturale sau şcolile în mici spitale şi a consultat gratuit sute de oameni amărâţi.

Alexandru Covaciu: „Ce-am învăţat? Că educaţia medicală în România e la pământ. Nici măcar la pământ, e sub pământ. Ţin minte o pacientă care a venit şi încă mai avea atele de sutură de la o operaţie de acum 40 de ani. Deci ea nu mai fusese la medic de 40 de ani. A fost aşa un impact pentru noi, cum să nu mai mergi de 40 de ani la un medic?”.

„O să încercăm să facem mai multe caravane specializate. Bine, ideea de bază o să rămână. O să avem două caravane, una în toamna, una în primăvara. Să fie caravana sănătăţii femeii cu tot cu pediatria. Că atunci vin şi mamele cu copii, în care să facem tot aşa, un screening pentru cancerul de col uterin”, spune medicul, scrie stirileprotv.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medic,
tanar,
ajutare,
bolnavi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.