Viktor Orban a început să sperie investitorii: Premierul maghiar a intrat în conflict cu Gyorgy Matolacsy, guvernatorul băncii centrale şi fosta sa mână dreaptă pe problema reducerii dobânzilor. Reacţia investitorilor nu a întârziat să apară
Premierul Viktor Orban a făcut luni de zile presiuni asupra băncii centrale a Ungariei să adopte o politică mai agresivă de reducere a dobânzilor şi să salveze economia ţării. Acum tensiunile tind să se transforme într-un conflict deschis, mai ales decând guvernatorul băncii centrale a început să riposteze. Primii care au reacţionat la tensiunile de la vârful conducerii au fost investitorii, care nu văd cu ochi buni situaţia, scrie Bloomberg.
Cândva mâna dreaptă a lui Orban, guvernatorul Gyorgy Matolcsy se află acum într-o confruntare acerbă cu guvernul, o dispută care a degenerat într-un ciclu de insulte publice şi nenumărate atacuri cu privire la reducerea dobânzilor, independenţa şi credibilitatea băncii centrale.
Tensiunile au atins cote atât de înalte că premierul şi guvernatorul Ungariei au încetat orice comunicare.
Disputa care se intensifică expune un nou nivel de disfuncţionalitate în cercurile de politică economică de la Budapesta, neliniştind investitorii şi trimiţând forintul la cel mai slab nivel faţă de euro din ultimul an.
„O lovitură dată credibilităţii băncii centrale este un cost pe care Orban şi-l poate asuma. Cu toate acestea, o astfel de problemă destabilizează moneda naţională pe termen lung”, declarat Malin Rosengren, manager de portofoliu la Bluebay Asset Management
Disputa a atins un punct critic recent, după ce guvernul a dezvăluit planurile de intensificare a supravegherii asupra băncii centrale, care este acuzată de management defectuos. Matolcsy a numit acest lucru un „atac important” la adresa instituţiei pe care o conduce.
„Un atac asupra independenţei unei bănci centrale este întotdeauna îngrijorător. Aşa încep marile probleme economice” a declarat Enzo Puntillo, şeful departamentului de datorii pe pieţele emergente de la Zuercher Kantonalbank, care a cumpărat obligaţiuni est-europene în 2022 înainte de recentul ciclu de relaxare a politicii monetare.
Economia Ungariei, în valoare de 180 de miliarde de dolari, a avut una dintre cele mai grele aterizări de după pandemie, împingând statul membru al Uniunii Europene într-o recesiune prelungită, declanşând o a monedei şi una dintre cele mai mari rate ale inflaţiei din regiune. Producţia industrială, motorul de export al Ungariei, continuă să stagneze, în timp ce cheltuielile de consum nu au susţinut economia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro