Vine îngheţul pe piaţa imobiliară? Un important dezvoltator a început să îşi facă stocuri de locuinţe pentru că în următorii ani cererea va creşte puternic în Bucureşti, dar numărul apartamentelor gata de vânzare vor scădea VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 22 septembrie 2024 43 afişări

Vine îngheţul pe piaţa imobiliară? Un important dezvoltator a început să îşi facă stocuri de locuinţe pentru că în următorii ani cererea va creşte puternic în Bucureşti, dar numărul apartamentelor gata de vânzare vor scădea VIDEO

Piaţa rezidenţială din Bucureşti se confruntă cu o presiune tot mai mare, pe măsură ce cererea pentru locuinţe începe să prindă avânt, însă numărul apartamentelor gata de vânzare scade. Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru clădirile rezidenţiale – care afectează direct dimensiunea ofertei – a scăzut cu 18% în 2023 faţă de 2022 şi cu 37,5% în  comparativ cu 2021. Ionuţ Negoiţă, fondator şi CEO al dezvoltatorului imobiliar HILS Development, este de părere că fenomenul se va acutiza în următorii ani, ceea ce se traduce într-o creştere puternică a preţului locuinţelor, dar şi într-o ofertă foarte limitată.

Anul trecut am recepţionat peste 1.000 de locuinţe şi am vândut în jur de 800. Am vrut să avem câteva sute de locuinţe pe stoc. Anterior, făceam cam 400-500 de locuinţe pe an, iar anul trecut am ridicat ştacheta. Anul acesta vom depăşi 1.000 de locuinţe recepţionate şi vrem să vindem tot cam 800. Nu ne propunem să vin dem, ba chiar vrem să avem pe stoc, pentru că în anii următori vor exista un deficit în piaţă şi o creştere a cererii. Deja se estimează că se vor recepţiona cam 17.000 de locuinţe anul acesta în regiunea Bucureşti-Ilfov, faţă de 21.000-22.000 anual în trecut.

În anii următori, nivelul va scădea dramatic“, a spus Ionuţ Negoiţă, CEO şi fondato HILS Development, la emisiunea de business ZF Live.

CEO-ul HILS Development atrage atenţia că piaţa rezidenţială din Capitală este încă ieftină faţă de restul Europei. În Praga, preţul mediu este de 6.000 de euro pe metru pătrat, în Varşovia este de 3.600, iar în Budapesta aproximativ 2.800 de euro pe metru pătrat. Spre comparaţie, în Bucureşti preţul pe metru pătrat se păstrează la nivelul de 1.900 de euro, iar o dublare a preţurilor nu este exclusă în următorii şapte ani.

„Sunt toate premisele că preţurile vor creşte. Peste şapte-zece ani de acum încolo, preţurile vor fi duble. Pe baza nZEB, locuinţele vor fi dotate cu alte tehnologii şi materiale şi mai sunt şi alte aspecte care vor creşte costul – eliminarea facilităţilor fiscale, disputa privind PUZ-urile în Bucureşti, creşterea TVA. Sigur vor mai veni şi alte taxe. Consider că preţurile nu pot merge decât în sus.“a mai spus Ionut Negoiţă la emisiunea ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
locuinte,
crestere,
cerere,
scadere,
vanzare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.