Executiv de corporaţie, fermier de weekend

Autor: Gabriel Razi Postat la 23 ianuarie 2013 1507 afişări

Acum doi ani Ştefan Gheorghiţă, 43 de ani, ocupa de luni până vineri fotoliul de director general pentru România şi Europa de sud-est al producătorului francez de seminţe pentru agricultură Caussade Semences, iar în weekend îşi petrecea timpul cu familia. În agenda executivului şi-a făcut însă loc un proiect antreprenorial, o afacere pornită de la zero, iar acum agenda lui Ştefan Gheorghiţă este împărţită clar: de luni până vineri este executiv de agribusiness, iar în weekend pleacă cu familia la Brăila, pentru a îmbrăca salopeta de fermier.

STEFAN GHEORGHIŢĂ LUCREAZĂ DE APROAPE 15 ANI ÎN AGRIBUSINESS ÎN ROMÂNIA, a ocupat poziţii de conducere la Agricover, producătorul german de seminţe Saaten Union sau la Aaylex, proprietarul Avicola Buzău. Cu toate că a ajuns să se numere printre cei mai cunoscuţi executivi din industria agricolă românească, abia acum doi ani a decis că este momentul pentru a face pasul în lumea antreprenorilor. Şi pentru că "nu ştia să facă altceva", a ales să devină fermier în localitatea Roşiori, la câţiva zeci de kilometri la nord de oraşul Slobozia.

"Sunt fermier de weekend, mă duc la fermă la fiecare sfârşit de săptămână, iar în rest vorbesc cu angajaţii la telefon, nu trebuie să gestionez direct mersul lucrurilor. Am creat afacerea cu ferma şi pentru a avea un loc în care să mă simt bine alături de familie. Am început afacerea Triagro Brăila alături de alţi doi parteneri, dar acum sunt pe cont propriu. Aveam de mult timp dorinţa de a face o fermă pentru că sunt şi inginer agronom", îşi începe povestea Ştefan Gheorghiţă.

Deşi se învârte de ani buni printre fermieri şi ştie aproape toate secretele industriei, Ştefan Gheorghiţă nu s-a aruncat cu capul înainte într-o piaţă care în ultimii ani s-a tranformat într-un adevărat El Dorado pentru investitorii locali, dar şi pentru jucătorii străini. Fie că a fost vorba de fonduri de investiţii, bănci, companii de asigurare sau multinaţionale, toţi s-au înghesuit să muşte o parte din cele 15-16 miliarde de euro pe care agricultura românească le produce an de an.Pentru Ştefan Gheorghiţă profiturile din agricultură nu erau ceva nou, iar când pe radar a apărut şansa de a arenda teren într-o zonă bună, nu a ezitat.

"Totul a plecat de la o oportunitate de a arenda teren în aceea zonă. Şi oricum altceva în afară de agricultură nu ştiu să fac şi, sincer să fiu, nici nu prea mai sunt dispus să învăţ altceva."

ATUNCI CÂND A AFLAT DE 600 DE HECTARE DE TEREN DISPONIBILE ÎN ROŞIORI, judeţul Brăila, proaspătul antreprenor nu a stat mult pe gânduri. Nu este surprinzător pentru că judeţul este unul considerat strategic pentru fermieri, având în vedere că aici se află cele mai mari suprafeţe irigate între toate judeţele din ţară. Într-o agricultură unde numai 1% din cele 8,3 milioane de hectare sunt irigate în fiecare an, accesul la apă reprezintă şi cea mai importantă "poliţă de asigurare" pentru marcarea profiturilor an de an. "Am irigaţii, apa ajunge cam târziu, dar nu mă plâng", spune Gheorghiţă.

Următorul pas al lui Ştefan Gheorghiţă, după ce a luat în arendă terenul agricol, a fost acela de a achiziţiona, în urma unei licitaţii, o fostă staţie unde erau stocate utilajele agricole ce deserveau înainte de Revoluţie mai multe CAP-uri (ferme de stat). Din primele profituri obţinute a "populat" ferma cu mai multe utilaje, iar în bugetul de investiţii s-au adunat rapid un milion de euro, o parte din bani fiind din conturile proprii ale antreprenorului.

AM INVESTIT PÂNĂ ACUM UN MILION DE EURO DIN CE A PRODUS LA ÎNCEPUT FERMA ŞI DIN BANII MEI. Pentru utilaje am apelat la leasinguri". Încurajat de profitul de aproape 200.000 de euro făcut în primul an de afaceri pe cont propriu, Ştefan Gheorghiţă a pus pe hârtie un plan ambiţios de dezvoltare.

Astfel, el a modernizat mai multe grajduri şi a cumpărat oi, o afacere atipică pentru jucătorii din zootehnie, având în vedere că o bună parte din jucătorii cu afaceri în acest segment se concentrează pe investiţiile în vaci de lapte. "Am luat 187 de oi adulte şi fac bani din vânzarea de berbecuţi", spune el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/agricultura/executiv-de-corporatie-fermier-de-weekend-10518106
10518106
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.