Securitatea alimentară devine una dintre cele mai mari probleme ale planetei, iar soluţia este una care nu e văzută cu ochi buni. Specialiştii au spus care ar putea fi viitorul agriculturii
În contextul în care schimbările climatice sunt tot mai vizibile, căutarea soluţiilor pentru a asigura securitatea alimentară a devenit o prioritate. Astfel, deşi ideea de organisme modificate genetic (OMG) poate stârni reţineri şi îngrijorări, crearea de hibrizi care să ofere randamente mai mari şi să reziste mai bine la noile condiţii de mediu va fi viitorul, consideră Jean Ionescu, country leader, România şi Republica Moldova la Corteva Agriscience, specialist în domeniul agricol cu peste 20 de ani experienţă.
Executivul consideră că eficienţa în lanţul alimentar este dependentă în viitor de biotehnologie şi în următorii ani noile tehnici de ameliorare, care vor însemna inclusiv modificarea genetică a plantelor, vor cuceri şi piaţa din Europa, trend început în SUA. „O plantă de porumb cu o genă din cactus e mai capabilă să lupte cu seceta decât cea de astăzi, nemodificată. Cu certitudine, astfel de plante vor reprezenta viitorul. Astăzi, ne uităm cu îngrijorare când auzim de organisme modificate genetic, dar, în realitate este vorba de o încrucişare între două organisme diferite care duce la îmbunătăţirea caracteristicilor copilului, adică a hibridului.
Specific în România, fermierii îşi doresc biotehnologie, dar oamenii nu sunt foarte informaţi şi nu ştiu ce se poate întâmpla dacă o foloseşti.
De exemplu, în UE se cultivă porumb modificat genetic – MON810 – în scopuri comerciale. Modificarea genetică a acestui produs este destinată să protejeze recolta împotriva unui dăunător – sfredelitorul european al porumbului – şi a fost în 1998 autorizată. De asemenea, sunt autorizate în UE 58 de OMG-uri pentru utilizare alimentară şi furajeră (porumb, bumbac, soia, rapiţă, sfeclă de zahăr). Însă, UE le oferă statelor membre flexibilitate în a decide cu privire la cultivarea plantelor modificate genetic. „Nu se poate să ai o agricultură sustenabilă, adică să reduci pe bandă rulantă numărul de produse de protecţie a plantelor, fără să vii cu altele mai rezistente sau mai tolerante la schimbările climatice. Cred că performanţa agriculturii mondiale începe din SUA, iar Europa nu poate trăi singură. Asimilarea noilor tehnologii, CRISPR Cas (o tehnologie care schimbă rapid şi specific genele din interiorul organismelor – n. red.), a noilor tehnici de ameliorare va deschide poarta pentru biotehnologii şi plante mai competitive şi mai capabile să-şi asigure din sol o mare parte din macroelemente şi microelemente”, a precizat Ionescu.
„Fondatorul Pioneer, în 1926, a adus agriculturii primul hibrid de porumb. Suntem o companie cu multă inovaţie şi am câştigat piaţa mondială prin produse cu înaltă productivitate.“
*
Investiţia noastră zilnică în cercetare şi dezvoltare e de peste 5 milioane de dolari la nivel global. Ne concentrăm pe mai multe plante, dintre care cea mai importantă este porumbul, urmată de soia, floarea-soarelui şi rapiţă. Investiţia noastră depăşeşte anual 2 miliarde de dolari. Inclusiv în România, pe lângă staţia de procesare de la Afumaţi, Corteva are şi un laborator de R&D, dotat cu tehnologii la cel mai înalt nivel, care coordonează activitatea de cercetare din România, Bulgaria şi Republica Moldova.
*
Pentru un hibrid de porumb de calitate, cu o productivitate ridicată, cheltuielile sunt undeva la 80-100 milioane de euro. Pentru o moleculă de protecţie a plantelor care intră în piaţă, costurile totale sar de 320 de milioane de euro. Trebuie să dispui de resurse uriaşe ca să aduci produse performante în ferme.
Corteva Agriscience este o companie tânără în România, născută în 2019, în urma unificării dintre Dow, DuPont şi Pioneer. Aceasta are o gamă largă de hibrizi marca Pioneer şi produse pentru protecţia plantelor sub mărci înregistrate ale Corteva Agriscience şi ale companiile afiliate. La nivel modial, compania cu capital american, activează în 170 de ţări şi este lider în multe segmente. Jean Ionescu a mai spus că bacteriile vor fi parte din agricultura viitorului. „Una dintre cele mai importante soluţii cu care venim este produsul Utrisha N, prima bacterie fixată, microîncapsulată, care reuşeşte să educe planta să-şi asigure mai mult azot din atmosferă. În atmosferă, cantitatea de azot e între 76-78%, iar această bacterie creşte capacitatea fotosintetică şi de absorbţie a azotului. Este o soluţie care va revoluţiona agricultura”, a explicat executivul. El a adăugat că acest produs a fost pus pe piaţa din Polonia şi a fost folosit pentru peste 800.000 de hectare în primul an, pentru că aduce minimum 30 kg de azot substanţă activă în sol, iar în condiţii favorabile, poate ajunge la 70-80 kg. „Este următorul pas în agricultură, este intrarea în zona de fine-tuning. Bacteriile vor fi parte integrată din tehnologia fiecărei ferme. Anul viitor lansăm acest produs în România. Planul este să obţinem omologare la sfârşitul anului”, a întărit Jean Ionescu. De asemenea, compania va aduce în România produsul Utrisha P, o bacterie care va demobiliza fosforul din sol, care este inactiv şi inaccesibil plantelor de cultură. „Vom veni cu produse inovatoare, care vor deveni alegerea fermierilor în perioada următoare”, subliniază Ionescu, acesta fiind un mod de a consolida poziţia de lider în piaţă. De anul trecut, Corteva a devenit lider global în soluţii ecologice prin achiziţia a două companii, una lider european, Symborg, şi una lider în Statele Unite, Stoller. „Vom fi compania care dă tonul în agricultura ecologică. Vom veni cu o gamă nouă de produse în viitorul apropiat. Este foarte greu de spus sau de evaluat dacă ele vor înlocui în totalitate produsele de protecţie a platelor din prezent, dar Corteva face tot posibilul şi investeşte enorm în această direcţie, pentru că aşteptările noastre sunt ca până în 2030, 25% din produsele care se vor folosi la nivel mondial să fie biologice”, a menţionat Jean Ionescu.
„O plantă de porumb cu o genă din cactus e mai capabilă să lupte cu seceta decât cea de astăzi, nemodificată. Astfel de plante vor reprezenta viitorul.” - Jean Ionescu, country leader, România şi Republica Moldova, Corteva Agriscience
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro