Castigatorii crizei

Postat la 07 iunie 2010 41 afişări

Portofelele tot mai subtiri au schimbat radical comportamentul de consum, dupa ce ani in sir oamenii s-au obisnuit sa se orienteze spre produse mai scumpe. Exista insa marci care au castigat teren, chiar daca pietele pe care sunt prezente au pierdut in valoare si in volum.

Ce vrea consumatorul si felul cum e dispus acum sa cheltuiasca sau nu sunt acum informatii care fac diferenta, pentru comerciant, dintre succes sau esec. Tot ce se stia pana nu de mult despre consumator nu mai e valabil, iar modificarile sunt profunde. Stefan Liute, director de strategie la Grapefruit, spune ca asa cum s-a intamplat si in anii '30, criza actuala va schimba permanent comportamentul unei intregi generatii de consumatori. "Iar cine intelege bine aceasta schimbare poate beneficia comercial de ea, in mod durabil", sustine Liute.

O serie de companii au izbutit in ultimul an sa castige cota de piata, macar cu o singura cifra, in conditiile in care domeniile lor fie au scazut, fie au stagnat sau, in cel mai bun caz, au inregistrat cresteri usoare. Ursus Breweries, cel mai mare berar din tara, si-a majorat cota in decursul anului financiar incheiat la 31 martie 2010 cu patru procente, ajungand la 32% (conform MEMRB Retail Audit). Compania a castigat cele 4% in conditiile in care piata berii a scazut cu aproape un sfert, mai exact cu 24% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

O evolutie similara a avut Danone, care a ajuns anul acesta cel mai mare producator de lactate de pe piata romaneasca, cu o cifra de afaceri de 102,5 milioane de euro. Cu aceste rezultate, producatorul francez i-a surclasat pe olandezii de la Friesland Campina, ale caror vanzari au ajuns anul trecut la circa 100 de milioane de euro, conform informatiilor din piata. Vanzarile Danone au crescut cu 3% in lei, pe fondul cresterii consumului de lactate proaspete (in volum) cu 1,6%. In acest context, un exemplu de crestere a cotei este marca Danone in segmentul de iaurturi cu fructe, ajuns in 2009 la 72% in volum fata de 67% in urma cu doi ani.

"Criza naste nise noi sau goleste unele existente, iar unele companii au destul sange rece si spirit de initiativa incat sa actioneze acum pentru a le ocupa", afirma Liute. E adevarat, astfel de abordari sunt minoritare, iar majoritatea agentilor economici adopta strategii de supravietuire, nu de expansiune. In astfel de situatii, brandurile lor sunt de obicei in defensiva si spera doar la conservarea pozitiei pe piata, in conditii de minima profitabilitate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/castigatorii-crizei-6274596
6274596
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.