Cum a reuşit o tânără care a fost foarte afectată în perioada pandemiei să găsească o soluţie pentru a rămâne în business

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 19 aprilie 2021 403 afişări

Nanana sună ca şi cum i-am spune pandemiei, pe un ton haios, că nu se poate pune cu inventivitatea noastră şi că, oricât de greu ne-ar fi, reuşim cumva să trecem peste. În aceeaşi notă, Nanana este şi cea mai nouă linie de business a unei antreprenoare care a vrut să umple golul lăsat de diminuarea activităţii unei alte afaceri pe care o avea pentru a merge mai departe. Şi chiar asta face.

Nanana este o linie de business a firmei Promo Division, cunoscută sub brandul Agrafa Print. Am pornit-o în anul 2020, imediat după începerea pandemiei, din dorinţa de a menţine echipa activă, de a profita de resursele existente, de a umple golul lăsat de diminuarea activităţii din cauza crizei sanitare şi financiare şi de a deschide noi linii de venit”, spune Laura Baciu, cea care deţine businessul. Agrafa este o companie de creaţie şi producţie publicitară, astfel că obiectul de activitate a avut nevoie de un suflu nou atunci când pandemia a lovit întreaga economie.

Nanana – o comunitate online care aduce laolaltă artiştii independenţi cu cei care caută produse vestimentare speciale – exista deja în stadiul de idee de mai multă vreme, dar nu fusese până atunci timp pentru implementarea sa. Pandemia a adus însă tot timpul timpul din lume, iar Nanana s-a transformat în primul business B2C (business-to-consumer) al companiei, Agrafa fiind o afacere exclusiv B2B (business-to-business). Cum pandemia a tăiat circa 20% din cifra de afaceri şi 35% din profit, noua direcţie de business a fost un adevărat pariu. „Investiţia a depăşit 50.000 de euro, mare parte din ea fiind în dezvoltarea platformei şi în promovare, stocurile iniţiale şi câteva echipamente suplimentare. Restul echipamentelor implicate în procesul de producţie le aveam deja la dispoziţie, executând comenzi de textile imprimate pentru clienţii noştri corporate”, explică Laura Baciu.

Nanana este, de fapt, un mijloc care dă glas creativităţii mai multor artişti, care îi văd ilustraţiile pe piese precum bluze, tricouri sau hanorace. Obiectele vestimentare au marca Stanley Stella, un brand belgian de modă, şi sunt imprimate de Agrafa în România, cu ilustraţii ale unor artişti locali. Nanana funcţionează ca o platformă deschisă, unde orice artist, indiferent de stilul ales, îşi poate deschide gratis un magazin pentru a-şi vinde lucrările. Produsele sunt imprimate doar după primirea comenzilor, pentru a nu se consuma resurse şi a nu se acumula stocuri inutile.


Preţurile produselor de pe site variază de la circa 70 de lei pentru un tricou imprimat, până la 140 de lei pentru un hanorac, preţurile finale fiind stabilite de către cei peste 80 de artişti vânzători.


„În 2021, ne propunem să atragem în marketplace-ul Nanana, pe lângă artişti, şi fundaţii, asociaţii şi alte organizaţii non-profit şi multe din brandurile 100% româneşti. În plus, dorim să adăugăm şi multe alte produse noi, din sfera fashion, dar nu numai. Printre acestea, se numără tablouri, huse pentru telefon, căni, stickere”, spune Laura Baciu. În acest moment, preţurile produselor de pe site variază de la circa 70 de lei pentru un tricou imprimat, până la 140 de lei pentru un hanorac, preţurile finale fiind stabilite de către cei peste 80 de artişti vânzători. Agrafa şi Nanana au generat în 2020 afaceri de aproape două milioane de euro, cu 25 de angajaţi în echipă. Ei îşi pun mintea şi ideile la bătaie pentru ca şi în 2021 cei care vor să iasă din tipare cu un tricou ori un hanorac cu design special să găsească o sursă de inspiraţie în marketplace-ul Nanana.



Cinci idei de afaceri de la zer

Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

Cristina Frei – ilustratoare

Prezenţă: online


Elephant Yogi – studio de yoga (Bucureşti)

Fondatoare: Valentina Condruz

Investiţie iniţială: 10.000 de euro

Prezenţă: în zona Pieţei Unirii din Bucureşti


Modulary Factory – producţie de case modulare din lemn (Piatra Neamţ)

Fondatori: Catherine şi Antoine Dussenne

Prezenţă: naţională şi internaţională


Crăiţa Merelor – livadă (VoineŞti, jud. Dâmboviţa)

Fondatori: familia Oprea

Investiţii în 2020: 90.000 de lei (circa 19.000 de euro)

Cifră de afaceri în 2020: 140.000 de lei (29.000 de euro)

Prezenţă: naţională, online, în pieţe şi târguri


Odiseea lui Artur – brand de articole vestimentare şi de decor pentru copii (Târgu-MureŞ)

Fondatori: Lorincz şi Alexandra Aitai

Investiţie iniţială: 1.000 de euro

Cifra de afaceri în 2020: peste 25.000 de euro

Prezenţă: online


Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.