Cum a transformat un tânăr o pasiune într-un conglomerat mondial
Jack O’Neill a devenit un simbol al perseverenţei şi inovaţiei în lumea nautică. El a fondat un brand ce a redefinit moda şi sporturile nautice, iar prin echipa sa de surfing şi programele educative marine, a lăsat o moştenire durabilă în lumea pasionaţilor de sporturi acvatice şi nu numai.
Traducere şi adaptare: Ioana Matei
Cu un pansament peste un ochi şi o barbă deasă şi stufoasă, chipul lui Jack O’Neill, care a murit la vârsta de 94 de ani, era cunoscut în întreaga lume ca un logo al companiei care îi purta numele. (...) Compania care a crescut din micul său magazin de surf a ajuns să vândă îmbrăcăminte sportivă care a captivat imaginaţia surferilor şi skateboarderilor, devenind în cele din urmă o marcă de modă căutată”, scrie The Guardian în deschiderea articolului obituar de la moartea antreprenorului american la 94 de ani, în 2017. Jack O’Neill a fost un om de afaceri american şi fondatorul companiei de îmbrăcăminte şi plăci de surf O’Neill. El s-a născut în Denver, Colorado, dar familia sa s-a mutat în Long Beach, California, unde a devenit un pasionat de surf.
După al Doilea Război Mondial, unde a fost aviator în Marina SUA, s-a mutat în Oregon pentru a studia business la Universitatea din Portland. După absolvirea din 1949, O’Neill s-a stabilit în Ocean Beach, lucrând ca salvamar, muncitor portuar, pescar, şofer de taxi şi vânzător. A continuat să facă surf şi a povestit cum a fost concediat de la un loc de muncă când a eliminat apă sărată din nas în timpul unei întâlniri de vânzări. În 1952, el şi soţia sa, fosta Marjorie Bennett, au deschis ceea ce el numea Magazinul de Surf într-un garaj. „Toţi prietenii mei au spus: «Jack, vei vinde pentru cinci prieteni pe plajă şi apoi vei falimenta»”, îşi amintea el. În 1959, familia s-a mutat în Cowell Beach din Santa Cruz, unde a deschis un alt magazin.
Deşi a înregistrat marca Surf Shop, el nu a impus exclusivitatea împotriva celorlalte sute de magazine care foloseau acelaşi titlu. Costumul de neopren O’Neill, vândut cu sloganul „Întotdeauna este vară înăuntru”, o referire la documentarul clasic despre surf The Endless Summer, a dus la o creştere rapidă a vânzărilor şi la extinderea în alte produse. În 1971, O’Neill a pierdut un ochi în timpul testării curelei de surf, acum comună, dezvoltată de fiul său, Pat. În mod caracteristic, a transformat apoi plasturele de ochi într-un simbol al companiei sale.
O’Neill a inventat vehiculul cu vele pe nisip, o ambarcaţiune cu vele pentru utilizare pe plajă şi a continuat să zboare, în principal în baloane cu aer cald, decorate în culorile O’Neill, în care ateriza la competiţii de surfing. Până în anii ‘80, când costumul său de neopren era cel mai vândut în lume, marca de surfing a companiei sale a devenit un accesoriu de modă. În cele din urmă, firma a devenit parte a unui conglomerat internaţional, deşi Pat conduce încă afacerea.
În 1964, a înfiinţat Echipa de Surf O’Neill, care a furnizat plăci noi pentru copiii din zona Santa Cruz, iar în 1996 a înfiinţat O’Neill Sea Odyssey, un program de educaţie ecologică maritimă care a dus aproximativ 100.000 de copii pe catamaranul său în Sanctuarul Marin Naţional Monterey Bay. Propria sa casă, de pe Pleasure Point din Santa Cruz, avea vedere la ceea ce acum este desemnat oficial ca o rezervaţie mondială de surfing. „Oceanul este viu şi trebuie să avem grijă de el”, spunea el. O’Neill este supravieţuit de a doua sa soţie, Noriko, fiii săi, Pat, Tim şi Jack, şi fiicele, Cathi, Bridget şi Shawne.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro