Povestea antreprenoarei care a dezvoltat o afacere pe baza unui fruct despre care nu ştia mai nimic în urmă cu 10 ani

Postat la 19 decembrie 2024 7 afişări

Andreea Bolog nu ştia nimic despre cătină în urmă cu zece ani, însă nevoia de a oferi copiilor o alternativă pentru a-şi întări imunitatea a condus-o să cerceteze această piaţă şi să consume produse pe baza acestui fruct. Treptat, a sesizat în cătină o oportunitate pentru o mică afacere, aşa că a pornit, alături de soţul ei, Decatina, un mic producător de sucuri şi siropuri pe bază de cătină.

Noi am aflat de existenţa cătinei acum zece ani, pe când locuiam la Cluj. Eram doar eu, soţul meu şi cei doi copii mici la acea vreme. Copiii răceau des, iar noi nu ştiam ce să le mai dăm pentru a le întări imunitatea, până când medicul de familie de acolo ne-a sugerat să încercăm cătina”, povesteşte Andreea Bolog. Cei doi nu ştiau ce este cătina, dar au căutat prin pieţe şi, când au găsit-o, au început să o consume împreună cu copiii. În timp, au observat că aceasta dă rezultate. Ulterior, s-au mutat la Timişoara, unde Andreea s-a angajat la un depozit en-gros. Acolo, un domn i-a propus să vândă cătină, iar ulterior a găsit un cultivator al micului arbust.

Acesta i-a propus să se ocupe de vânzarea siropului şi a cătinei, iar, neavând experienţă, a acceptat. „Am colaborat o perioadă cu el, după care mi-am dat seama că aş putea face şi eu acelaşi lucru. Am cumpărat de la ei cătină, pentru miere am căutat un producător local, mi-am achiziţionat un aparat de presare la rece şi am început să fac şi eu sirop. La început, le spuneam prietenilor dacă vor şi ei să încerce, şi aşa, uşor, din vorbă în vorbă, am ajuns să am cerere tot mai mare.”

Andreea Bolog, fondator, Decatina: „Îmi doresc ca, în viitorul apropiat, să îmi deschid un punct de lucru în care clienţii să ne poată găsi oricând, dar în acelaşi timp îmi doresc să păstrez calitatea. Nu doresc să vând siropurile în magazine mari, vreau să rămână un business mic, local.“

Aşa a luat naştere DeCatina, un mic producător de sucuri şi siropuri de cătină. De magazinul online şi de pagina de Facebook s-a ocupat chiar soţul Andreei. Produsele se găsesc pe site-ul decatina.ro şi se livrează prin curier, iar Andreea Bolog livrează sucurile la domiciliu în zona Timişoara. În plus, sucurile şi siropurile sunt disponibile şi la târgurile de profil. „În fiecare an am încercat să vin cu câte un produs nou. La început, aveam doar siropul de cătină cu miere, după care am făcut sirop de cătină cu miere şi ghimbir, anul următor sirop de cătină cu miere şi sfeclă roşie, apoi m-am gândit că celor mici le-ar plăcea siropul de cătină cu miere şi măr. Anul acesta am luat legătura cu un producător de suc de aronia şi avem şi un produs nou, sirop de cătină cu aronia”, a mai povestit Andreea. Practic, este o afacere pornită şi dezvoltată în familie. De exemplu, etichetele au fost gândite de către Andreea şi realizate de către soţul ei, iar pozele de promovare sunt făcute de amândoi. „Cred că în fiecare an am învăţat cum să mă dezvolt, iar în fiecare an avem un număr mai mare de clienţi”, a mai spus Andreea, care menţionează că este şi antreprenor, şi angajat, lucrând acum ca registrator medical la maternitate. De altfel, mulţi antreprenori aleg să nu se „arunce” direct în business şi păstrează şi jobul până când sunt siguri că afacerea merge în direcţia bună. „Îmi doresc ca, în viitorul apropiat, să îmi deschid un punct de lucru în care clienţii să ne poată găsi oricând, dar în acelaşi timp îmi doresc să păstrez calitatea. Nu doresc să vând siropurile în magazine mari, vreau să rămână un business mic, local”, a conchis Andreea.   

Produsele se găsesc pe DeCatina şi se livrează prin curier, iar Andreea Bolog livrează sucurile la domiciliu în zona Timişoara. În plus, sucurile şi siropurile se găsesc şi la târgurile de profil.



Cinci idei de afaceri de la zero

Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

Golf Lab – academie de golf

Fondator: Mircea Sotica  

Suprafaţă teren de golf: două hectare  

Locaţie: Cluj-Napoca  

Anul lansării: 2015  

Cifra de afaceri 2023: 700.000 de lei  

Cifra de afaceri estimată 2024: 1 milion de lei  

Număr membri: circa 100, dintre care 30 de copii


Collegio – cursuri de comunicare şi discurs

Fondator: Mihai Crăciun  

Anul lansării: 2024  

Număr cursanţi prima grupă: 12  

Preţ curs: 9.000 de lei  

Investiţia iniţială: 25.000 de euro  

Cifra de afaceri 2024: 40.000 de euro  


Aqua Vita Delta Tulcea – Club sportiv 

Cofondator: Alexandru Ivanov  

Anul fondării: 2013  

Număr copii activi: 150, dintre care 25 la grupa de performanţă


Peppermint Kids – magazin pentru copii

Fondatoare: Mădălina Antipa şi Crenguţa Crângaşu  

Portofoliu: obiecte destinate copiilor, dar şi librărie  

Locaţie: Bulevardul Mărăşeşti, Bucureşti  

Anul deschiderii: 2024  

Planuri de dezvoltare: evenimente, întâlniri cu copiii  


Casa Străbunicului – pensiune  

Fondator: Tudor Andronic  

Număr locuri de cazare: 24 în două case, una veche de 100 de ani şi restaurată  

Anul deschiderii: 2019  

Investiţie: 400.000 de euro, din care jumătate din fonduri UE  

Pondere turişti străini: circa 10%  

Cifra de afaceri 2023: 300.000 de lei  

Estimări 2024: plus 10% la încasări  



ZF şi Banca Transilvania au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.