Dilemele anului 2013: ce se va întâmpla în farma şi sănătate?
Anul 2013 se anunţă unul la fel de temperat ca 2012, iar creşterile modeste din piaţa serviciilor medicale private se vor alătura scăderii pieţei farmaceutice.
DE CE NU VOM MAI VEDEA CREŞTERI CU DOUĂ CIFRE ÎN 2013 ÎN ŢARA CU CEA MAI MICĂ SPERANŢĂ DE VIAŢĂ DIN EUROPA?
Prognoza companiilor de cercetare specializate în piaţa farmaceutică pentru 2013 este modestă, de creştere cu doar 1,4% în lei, ceea ce în condiţiile uşoarei deprecieri a leului ar însemna o scădere de 1,3% în euro şi de 1,7% în dolari. Mediul de afaceri se arată însă ceva mai optimist. Jacques Nathan, country manager al Sanofi România, estimează că piaţa de medicamente va creşte cu până la 10% anul viitor, iar pentru firma pe care o conduce aşteaptă un avans mai redus, de 5%, în timp ce Dan Zamonea, şeful Roche România, divizia gigantului farmaceutic elveţian Hoffmann la Roche, estimează că anul acesta va înregistra o creştere similară. Bugetul pentru 2013, încă incert, se anunţă a fi în cel mai bun caz la nivelul din 2012, iar România consumă pe datorie mai mult decât resursele alocate, dar mult sub nevoile de sănătate reale, companiile farma fiind principalii creditori ai sistemului. Termenele de încasare pentru medicamentele compensate ajung la peste 330 de zile, iar suma totală neîncasată trece de un miliard de euro. De cealaltă parte, deschiderile de spitale şi clinici s-au temperat în 2012, iar anul 2013 va fi identic în lipsa unor schimbări ale legii sănătăţii, care să modifice sistemul de asigurări şi felul în care pacienţii pot accesa serviciile medicale. "Finanţarea sistemului sanitar rămâne submediocră, la asta adăugându-se şi fraudarea sa efervescentă din interior; şi de fapt, trecând în revistă mecanismele de control şi finanţare elaborate împreună cu FMI în 2009, vom vedea că în afară de acesta din urmă nu s-a implementat nimic", rezumă Dragoş Damian, CEO al Terapia-Ranbaxy.
SE VOR ACTUALIZA LISTELE DE MEDICAMENTE COMPENSATE?
Presiunea industriei farmaceutice de a actualiza listele de medicamente cu cele mai recente descoperiri a fost tot mai puternică în 2012, la cinci ani de la ultima împrospătare de către autorităţi a doctoriilor ce ar urma să fie compensate sau gratuite. Industria farmaceutică cere ca moleculele noi să fie finanţate de stat pentru ca mai mulţi pacienţi să se poată trata - o cheltuială de circa 25-45 de milioane de euro anual, care ar urma să fie suportată iniţial chiar de companii, prin suprataxa pe care o plătesc statului pentru depăşirea bugetului alocat medicamentelor. "Noi, producătorii, avem un mare interes să compensăm medicamentul. Dacă nu se compensează nu avem ce să mai căutăm aici. În farmacie se pot vinde şi medicamentele vechi, dar eu, dacă mi-au ieşit medicamentele de sub patent, ce să mai caut? Să vorbesc despre medicamentele pe care le-am inventat acum 20 de ani?", spunea, în cadrul unui eveniment Business Magazin, Sorin Popescu, şeful comunicării producătorilor internaţionali de medicamente. Iar replica autorităţilor arăta că 2013 ar putea da gura de oxigen pe care o cer companiile. "Există premisele ca pentru anul viitor să avem un răspuns pozitiv privind introducerea medicamentelor pe listele de gratuite şi compensate", spunea Alexandru Rafila, la acea vreme secretar de stat în Ministerul Sănătăţii", în timp ce Eugen Nicolăescu, noul ministrul al sănătăţii, vorbea despre introducerea de medicamente noi pe liste "nu ca un subiect, ci ca o normalitate".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro