Din online la mall, cu escala în stradă. Anul acesta veniturile companiei vor depăşi 2 milioane de euro
Mariana Popescu, director general al Floria.ro, spune că divizia online a grupului a crescut cu 30-40% de la an la an din 2013 încoace, peste ritmul anual de creştere al pieţei de livrări online de buchete, pe care o evaluează la 15-20%. La nivelul întregului grup, investiţiile din ultimii doi ani au ajuns la 0,5 milioane de euro, care au vizat deopotrivă deschiderea florăriilor, dezvoltarea diviziei de peisagistică, cheltuieli pentru rebranding şi reorganizarea grupului. „Ne propunem ca Floria să devină cel mai important grup de pe piaţa de floristică din România până la finalul lui 2017“, spune Marina Popescu. Anul acesta echipa Floria a ajuns la 40 de angajaţi, iar până la finalul anului, povesteşte Popescu, şi-ar dori să fie recrutate încă 10 persoane. „Realitatea este că găsim cu mare dificultate oameni noi, mai cu seamă pentru poziţiile de designeri florişti“, care ar trebui pe de o parte să fie persoane talentate, iar pe de altă parte ar trebui să aibă abilitatea de a fi atenţi la achiziţii, la interacţiunea cu clienţii, la respectarea deadline-urilor. „Foarte mulţi candidaţi, în general cei fără multă experienţă, sau care au absolvit cursuri de design floral, dar nu au lucrat în domeniu, îşi imaginează că să lucreze cu flori în florărie sau în atelier este o activitate boemă, o joacă, şi uneori nu o iau în serios.
Se sperie când îşi dau seama că vorbim totuşi despre un job creativ, dar cu responsabilităţi, cu deadline-uri, cu reguli şi proceduri.“
Piaţa vânzărilor de flori este evaluată la 100 de milioane de euro pe an, din care circa jumătate sunt fiscalizate, iar restul se desfăşoară „la negru.“ Dezvoltarea afacerilor din mediul online, dar şi a reţelelor are un efect direct asupra trecerii vânzărilor din zona neagră sau gri spre cea fiscalizată.
Piaţa este foarte fragmentată, existând puţine reţele şi date concrete despre numărul de florării. La nivelul ţării există însă, de pildă, circa 4.000 de farmacii, iar numărul florăriilor nu pare a fi mai mic. Tot în online a început şi afacerea Flori de Lux, fondată de antreprenorul Marius Dosinescu în 2003; potrivit celor mai recente informaţii oferite Business Magazin de Marius Dosinescu, fondatorul FlorideLux, compania a înregistrat anul trecut afaceri de aproximativ 900.000 de euro, iar pentru anul în curs previziona afaceri mai mari cu circa 20%. Compania a înregistrat anul trecut un profit net de circa 200.000 de euro, în creştere cu 300% faţă de 2014. Cele mai recente estimări ale FlorideLux arată că 80% din totalul vânzărilor din această toamnă vor fi generate de clienţii florăriei online, iar francizele vor înregistra aproximativ 20% din volumul prognozat la nivelul întregului sezon. O altă companie care şi-a adjudecat o felie consistentă din vânzările de flori este Magnolia, dezvoltată de ardeleanca Ioana Molnar; afacerea a ajuns la 17 magazine răspândite în toată ţara, 100 de angajaţi şi venituri de 3,5 milioane de euro.
În cazul vânzărilor de flori, deşi rulajele în mediul online cresc an de an, acestea nu reprezintă mai mult de o treime din valoarea totală a pieţei, în condiţiile în care românii cheltuie în medie şase euro pe an pentru flori. Mai puţini bani decât românii mai cheltuiesc doar ucrainenii (4 euro pe cap de locuitor) şi ruşii (5 euro per capita). Preţul mare al florilor, corelat cu puterea scăzută de cumpărare a populaţiei este şi motivul pentru care românii cheltuiesc în medie 6 euro pe cap de locuitor anual, potrivit unui studiu realizat de instituţia olandeză de specialitate în domeniu Flower Council. La polul opus se plasează ţări ca Elveţia (77 de euro pe cap de locuitor) şi Norvegia (63 de euro). Sursa preferată de import pentru flori este indiscutabil Olanda, de unde sunt aduse jumătate din firele importate în România. În Ţara Lalelelor, tranzacţiile cu flori se fac prin veritabile burse specializate, iar cea din Aalsmeer, un oraş situat la 8 kilometri de Amsterdam, este cunoscută în rândul comercianţilor de profil ca un Wall Street al florilor. Zilnic sunt vândute 17 milioane de flori şi 2 milioane de plante.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro