Consilierul meu, Superman
Camelia Sucu, presedinta distribuitorului de mobilier de lux Class Living, are planuri mari pentru anul viitor, atat in domeniul mobilei, cat si in cel al imobiliarelor, pe care vrea sa le aduca la acelasi numitor: luxul.
Cunoscuta drept doamna cu cei mai multi bani gheata din mediul de afaceri romanesc, Camelia Sucu afirma ca se pregateste sa investeasca aproximativ 40 de milioane de euro intr-un proiect rezidential de lux in Bucuresti. Si, in paralel, sa-si extinda afacerea cu mobila de lux peste granitele tarii, cel mai probabil sub forma unui parteneriat cu producatorul italian Natuzzi, a carui franciza o opereaza deja in Romania.
“Niciodata nu am considerat o imensa bogatie faptul ca ai foarte multi bani intr-o banca. Un om de afaceri nu stie ce sa mai faca pentru a-si investi banii. Toti, daca s-ar putea”, spune cu convingere Sucu, cea care dupa divortul de omul de afaceri Dan Sucu, impreuna cu care detinea grupul Mobexpert, a devenit anul trecut cu 40 de milioane de euro mai bogata.
Cu banii cu care a cumparat anul trecut terenurile - “bine gandite, bine amplasate”, spune ea - din centrul si nordul Capitalei, plus cu cei pe care ii va cheltui pentru construirea locuintelor rezidentiale de lux, Sucu ar urma sa ajunga la o investitie totala enorma, de aproximativ 70 de milioane de euro. Si atunci nu va mai ramane cea mai bogata femeie din Romania in bani lichizi? “Sigur ca voi ramane, pentru ca aceste proiecte vor fi finantate din rulajul firmei si din credite de la banca. Banii personali ii pastrez pentru acele oportunitati de afaceri pentru care nu e timp sa astepti creditul de la banca”, raspunde ea.
Chiar daca recunoaste ca nu ar dori sa-si extinda afacerile in prea multe domenii, Sucu spune ca imobiliarele au tentat-o pentru ca reprezinta inca un sector foarte bun pentru investitii, iar cel mai bun argument l-a gasit butonand intr-o zi telecomanda televizorului. “Am prins o secventa din <Superman> in care personajul negativ spunea ca ar vrea sa distruga tot Pamantul si mai apoi sa-l ia in stapanire ca sa-l vanda. Tatal lui ii spusese ca totul poate fi inmultit - banii, aurul - totul, cu exceptia pamantului”, povesteste amuzata presedinta Class Living.
Pentru moment, nu da alte detalii despre proiectul rezidential care va fi lansat in primavara anului viitor, ci doar afirma ca la acesta s-ar mai putea adauga si altele pe parcurs, in functie de succesul primului. In ceea ce priveste terenurile, Sucu se declara linistita si spune ca deocamdata nu se grabeste sa le vanda sau sa construiasca pe ele. “Deocamdata, terenurile sunt apte pentru a fi privite ca obiective pentru investitii. Pe de o parte, astept si pentru a vedea ce se va construi in jurul meu, pentru ca as vrea ca toate cladirile sa se armonizeze ca aspect”, spune femeia de afaceri.
Pana anul viitor insa, principala ei preocupare este rebrandingul companiei, proiect in care s-a investit jumatate de milion de euro si prin care urmareste orientarea catre dezvoltatorii imobiliarelor de lux (compania are deja un showroom in ansamblul Peninsula din Capitala, dezvoltat de Neocity). In afara de schimbarea de imagine a companiei, o suma de 1,5 milioane de euro va fi investita in deschiderea de noi magazine, urmatorul oras vizat pentru extinderea retelei fiind Cluj-Napoca. La sfarsitul anului, cifra de afaceri ar urma sa atinga sase-sapte milioane de euro, in crestere cu 20-40% fata de 2007.
Produsele care inregistreaza cele mai mari vanzari pentru importator sunt canapelele, mobilierul pentru bucatarie, dormitor si dressing si decoratiunile, mai ales covoarele si perdelele importate din Franta si Italia, spune Camelia Sucu. Incepand cu anul viitor, portofoliul de produse al Class Living ar urma sa creasca gratie unui nou furnizor strain, proiect despre care Sucu prefera sa nu ofere informatii pentru moment. Spune insa ca va acorda o mai mare atentie “pietei tinere”, asa cum o numeste Pasquale Natuzzi, adica acelui segment de clienti aspirationali, care in cativa ani vor avea suficiente venituri pentru a-si permite produse premium si high-end.
“Piata tanara este foarte bine definita, pentru ca nu este nici economica, nici medie, ci una a tinerilor care isi doresc sa cumpere produse de lux”, explica proprietara distribuitorului de mobila. Mai mult decat atat, la sfarsitul lunii iulie, Sucu va discuta cu Pasquale Natuzzi, presedintele si chief designerul producatorului de mobila, posibilitatea extinderii in regiunea Europei de Est sub forma unui parteneriat. “Suntem in faza de cercetari pentru a vedea ce tara este oportuna si luam in considerare piete similare cu cea romaneasca, precum Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Republica Moldova, Serbia si Croatia”, detaliaza femeia de afaceri.
Desi acest proiect este inca in faza discutiilor, sefa Class Living porneste de la premisa ca va fi o “win-win situation”, adica o situatie in care toata lumea are de castigat, referindu-se la potentialul de dezvoltare a acestor piete emergente. Dar potentialul pietei interne inca asteapta sa fi e exploatat.
In lipsa unor studii riguroase in domeniu, valorea pietei de mobila de lux este doar aproximata, sefa Class Living cifrand-o la circa 1-2% din valoarea totala a pietei romanesti a mobilei, care anul trecut a atins 1,1 miliarde de euro. Dar Sucu este optimista, intemeindu-se pe o logica foarte simpla: “Piata mobilei nu are decat sa creasca pe toate segmentele, si cand spun asta, ma bazez pe faptul ca a fost anuntata fi nalizarea construirii multor apartamente care va trebui sa fi e mobilate”.
Pana la sfarsitul anului in curs, 5.000-6.000 de noi apartamente in ansambluri rezidentiale de peste 200 de locuinte vor fi gata, potrivit analistilor Colliers International.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro