Istoria masinilor hibride - GALERIE FOTO

Postat la 19 iulie 2009 404 afişări

In lupta cu taxele tot mai mari pentru masinile care polueaza, constructorii japonezi continua strategia de a lansa modele hibride, preluata si de unii constructori europeni.

Emisiile de noxe ale celor mai mari 15 vapoare din lume le depasesc pe cele ale 750 de milioane de autoturisme. Un singur vas de transport containere, polueaza cat 50 de milioane de masini. Cu toate acestea, atentia guvernelor din intreaga lume este concentrata asupra automobilelor deoarece acestea polueaza in orase, metropole sau zone aparent “verzi” si nu in largul oceanelor. Japonezii de la Toyota au fost primii care la inceputul anilor ’90 au avut ideea de a proiecta un automobil ecologic, care sa consume mai putin combustibil. Atunci Prius se dorea sa fie masina care sa porneasca trendul masinilor ecologice, dar care sa poata fi achizitionate la un pret accesibil.

In timp ce Prius inregistreaza recorduri peste recorduri in SUA, Japonia si cresc constant in Europa de Vest, in Romania, ca si in celelalte state est-europene lipsa unor “incurajari” din partea statului, sub forma unor prime, acestea reprezinta sub 1% din vanzarile marcii respective, iar la nivelul intregii piete, acestea au cote de piata similare cu ale modelelor super sport sau de peste 150.000 de euro.

“Spre deosebire de majoritatea statelor vest-europene, singura masura adoptata la noi a fost anul acesta cresterea primei de casare de la 800 la 900 de euro si a volumului programului “Rabla” – atunci cand faci modificari mici, nu ai cum sa te astepti la rezultate mari”, A spus Mihai Bordeanu, directorul Lexus pentru regiunea balcanica. Singurul “bonus” oferit de statul roman pentru hibride este ca pentru acestea nu se percepe taxa de poluare. Pe de alta parte, diferenta de pret intre hibride si alte modele similare din punct de vedere al dimensiunilor si performantelor dinamice este de cateva mii de euro – cost al bateriilor si motorului electric.

Hibridele sunt in general achizitionate de persoane cu studii superioare, precum ingineri, avocati sau doctori, potrivit datelor Toyota Romania. “Acestia achizitioneaza astfel de automobile deoarece au un consum mai mic si polueaza mult mai putin decat masinile obisnuite, fara a renunta insa la performante. Spre exemplu Lexus RX 450h are 300 CP dar emite mai putine noxe decat un Logan”, a spus Bordeanu.

In timp ce la nivel european majoritatea constructorilor auto au lansat linii “eco” precum EcoNetic in cazul Ford, BlueMotion la Volkswagen, sau EcoFlex la Opel, in Romania acestea nu inregistreaza prea mare succes - in cazul celor importate – deoarece sunt mai scumpe, iar statul nu incurajeaza comercializarea acestora prin bonusuri.

Pe de alta parte, acelasi fenomen este vizibil la nivelul ponderii dintre diesel si benzina. Cu toate ca dieselurile consuma mai putin, datorita pretului de achizitie mai ridicat.

In Statele Unite, unde motorina este utilizata aproape in exclusivitate pentru camioane, dar si in Japonia, Prius a avut un succes nesperat chiar si de cei de la Toyota. Americanii si japonezii nu sunt fani diesel pentru ca pana sa apara filtrele de particule dar si motorizarile gen Bluetec de la Mercedes-Benz, acestea erau cunoscute ca fiind toxice – particulele fiind cauzatoare de cancer. Ceea ce aminteste de rolul taxei de prima inmatriculare, dar si de miile de camioane din anii ’80 care inca circula fara nicio problema pe drumurile publice, fiind un pericol atat pentru mediu, cat si in ceea ce priveste siguranta rutiera.

Ajuns la cea de-a treia generatie, Prius are acum un nivel al emisiilor de dioxid de carbon de 89 de grame pe kilometru – adica exact cat un smart diesel, cu toate ca modelul nipon este un model de clasa medie, care concureaza cu VW Passat si nu unul de segment mini. Spre comparatie prima generatie, lansata in Europa in 2000 avea emisii de 120 de grame de dioxid de carbon per kilometru, iar cea de-a doua 104. In plus, Prius ramane in continuare singurul full-hybrid (hibrid care poate rula doar pe baza motorului electric mai mult de un kilometru cu o viteza de pana la 50 km/h) de pe piata cu un pret de pornire mai mic de 30.000 de euro. Celelalte se regasesc in segmentul limuzinelor sau SUV-urilor premium si au un pret de cel putin 40.000 de euro.

Pe piata locala noul Prius va fi disponibil incepand cu trimestrul trei al acestui an, la un pret de 25.500 de euro, cu TVA inclus. Daca incadram Prius in segmentul compact, pretul acestuia este relativ mare, comparativ cu un model diesel, care ofera un consum similar. Pe de alta parte, cei de la Toyota incadreaza Prius in segmentul mediu, alaturi de Avensis si asa pretul poate fi comparat cu cel al unei limuzine cu motor diesel de 2,0 litri. “Pentru 2009 ne-am fixat ca target 70 de unitati pentru modelul Prius, similar cu cel de anul trecut. Din acest volum, aproape 80% va reprezenta cea de-a treia generatie”, a spus Andrei Dinulescu, brand manager Toyota Romania. Ca si pe piata vest- europeana, peste 85% dintre clientii de Prius din Romania sunt persoane juridice. “Clientii care achizitioneaza astfel de automobile sunt oameni moderni, interesati intotdeauna de schimbari si au un interes cunoscut in sferele tehnologiei si economiei”, a spus Dinulescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
masini,
auto,
hibride,
poluare,
consum,
toyota prius,
lexus,
bmw
/analize/industrie/istoria-masinilor-hibride-galerie-foto-4651647
4651647
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.