Trei fabrici de pavele în plină criză

Autor: Neferu Postat la 24 iulie 2012 786 afişări

Deşi este criză şi jucătorii din piaţa materialelor de construcţii se plâng că a scăzut puternic consumul, sucevenii de la Symmetrica au plusat în ultimii trei ani: au reuşit să construiască încă trei fabrici de pavele, în care au investit peste 10 milioane de euro.

Sebastian Bobu, directorul executiv al companiei Symmetrica, deţinută de Florentina Mihaela Stanciu şi de Florin Cristinel Stanciu, motivează construcţia noii fabrici prin faptul că, cel puţin în domeniul pavelelor, consumul nu a scăzut decât pentru o scurtă perioadă de timp. "Pavajul este un produs relativ recent pe piaţa noastră, intrat acum 10-15 ani şi, odată cu timpul, oamenii înţeleg avantajele sale. Va trebui să existe o creştere", spune, optimist, directorul companiei sucevene.

Acesta este şi motivul pentru care Symmetrica a decis să înceapă un program de investiţii pe termen lung. Până acum, compania a investit circa 16,5 milioane de euro în cele patru fabrici pe care le deţine, potrivit calculelor BUSINESS Magazin. Ultima fabrică a fost inaugurată chiar în primăvara acestui an, în judeţul Braşov, în urma unei investiţii de 2,1 milioane de euro.

"Devii interesant pentru client atunci când îi oferi un preţ bun. Dacă eşti la distanţă mare de el, costurile cu transportul devin foarte mari şi nu mai este rentabil să vinzi astfel de produse", spune Bobu. Dacă distanţa dintre fabrică şi client depăşeşte 200-250 de kilometri, vânzarea nu mai este deloc profitabilă.

Bobu, 39 de ani, este unul dintre executivii care au apărut în ediţia de anul acesta a catalogului "Tineri Manageri de Top", publicat de BUSINESS Magazin.

Sebastian Bobu a intrat în companie în 2004, primul său rol fiind acela de a organiza departamentul de execuţie şi de montaj pavele. Ulterior, a preluat funcţia de director tehnic, iar începând cu anul 2007 este directorul executiv al Symmetrica. Bobu a fost atras şi de antreprenoriat, fiind angrenat în mici proiecte personale, aşa cum este IT-ul: deţine alături de un asociat 2 magazine de calculatoare în Suceava şi Fălticeni.

Revenind însă la pavele, reprezentantul Symmetrica spune că perioada de criză nu a afectat compania foarte mult. "În 2009-2010 am avut o uşoară scădere a cifrei de afaceri, după care, în anul următor am recuperat", spune Bobu. Astfel, compania a reuşit să-şi dubleze afacerile anul trecut, până la 13,5 milioane de euro, pe fondul intensificării prezenţei firmei în zona de sud, dar şi al creşterii capacităţii de producţie de la 5.000 de metri pătraţi pe zi în 2010 la 8.000 de metri pătraţi în 2011. După inaugurarea fabricii din judeţul Braşov, de anul acesta, compania şi-a majorat capacitatea de producţie la peste 9.500 de metri pătraţi pe zi. Symmetrica estimează că îşi va majora business-ul anul acesta cu circa 20%, până la 16,2 milioane de euro.

Producătorii români de materiale de construcţii au încercat în perioada de criză să se orienteze către pieţe externe, în contextul în care cererea din România a cunoscut un declin. Deocamdată, Symmetrica a decis să nu facă exporturi. "Tatonăm piaţa externă, dar deocamdată piaţa internă este baza noastră. Avem de lucru aici, când terminăm proiectele locale ne vom gândi şi la exporturi", spune Bobu.

Compania, care are circa 245 de angajaţi, produce pavele, borduri şi rigole, însă pe lângă acestea proiectează şi realizează şi linii de fabricaţie de profil. "Am vândut circa 10 linii de fabricaţie şi utilaje până acum, ultimul în 2010. E foarte important să deţii controlul asupra ceea ce produci şi e un mare avantaj să faci chiar tu aceste linii de producţie, pentru că, pe lângă reducerile de costuri, poţi să le optimizezi după nevoi", spune Bobu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/trei-fabrici-de-pavele-in-plina-criza-9897421
9897421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.