Sergiu Stoica şi Ionuţ Pătrăhău vor să salveze o mie de vieţi anual cu Brain Institute

Autor: Razvan Muresan Postat la 10 februarie 2014 14253 afişări

Sergiu Stoica (foto dreapta) şi Ionuţ Pătrăhău conduc Brain Institute, o organizaţie non-profit care îşi propune să salveze o mie de vieţi anual.

După ce a lucrat ani buni pentru Banca Transilvania şi pentru Regina Maria, Ionuţ Pătrăhău a decis să iasă din afacerile în care managementul se face după „excelurile care ţi se trimit„. Alături de neurochirugul Sergiu Stoica, a decis să înceapă un proiect în care nu marjele de profit, ci 1.000 de vieţi salvate pe an sunt obiectivul principal.

"AM LUAT DECIZIA ÎMPREUNĂ CĂ E UN BUN MOMENT SĂ FINALIZĂM MANDATUL, după un an de transformări fundamentale realizate de Ionuţ Pătrăhău şi echipa de management. O mare parte din mandatul lui a fost implementată şi intrăm într-o nouă fază a companiei." Declaraţia Emmei Popa-Radu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Regina Maria, unul dintre principalii jucători din industria serviciilor medicale private, confirma la sfârşitul lui 2012 încheierea mandatului lui Pătrăhău, după un an de activitate. Lanţul Regina Maria este deţinut majoritar de fondul de investiţii Advent International, în timp ce operatorul numărul unu, MedLife, are drept acţionar minoritar un alt fond, IFC.

TEORETIC, SĂNĂTATEA AR TREBUI SĂ FIE UN DOMENIU NONPROFIT. Există două tipuri de investitori: cei strategici şi cei de portofoliu. Investitorii strategici înţeleg că există o limită a profitabilităţii în domeniu care e undeva la 10%, iar dincolo de această limită începi să lezezi fie interesul pacientului, fie interesul medicului, doar ca să storci tu mai mult profit„, spune astăzi fostul director general adjunct al Băncii Transilvania, la un an de la plecarea din poziţia de CEO al Regina Maria.

Media EBITDA în România în servicii medicale private se situează în jurul pragului de 13%, iar ţinta din piaţă pentru anul în curs este de 15%, conform estimărilor sale. „Fondurile de investiţii au plătit scump în 2008-2009 atunci când au cumpărat (clinicile deţinute de antreprenori locali - n.r.) şi acum vor să îşi scoată banii şi nu au altceva de făcut decât să stoarcă fără să le pese de pacient„, observă Pătrăhău.

În anul petrecut la Regina Maria, Pătrăhau a legat o prietenie strânsă cu Sergiu Stoica, neurochirurg în cadrul spitalului Euroclinic, parte a lanţului de clinici, şi după încetarea mandatului l-a convins să pornească un nou proiect. „Am ajuns ca fraţii. A fost o potrivire ciudată. De când l-am văzut i-am spus: «Tu eşti o minune care trebuie multiplicată. Nu poţi sta într-o sală şi să faci oamenii bine şi să le faci altora profit fără să fii ajutat să faci mai mult.

Trebuie să creăm un centru de neurochirurgie foarte puternic unde să poţi să îţi multiplici forţa»„, îşi aminteşte Pătrăhău. Medicul Sergiu Stoica, aflat în elita neurochirurgilor din Europa, a studiat la universitatea Henri Poincaré din Franţa, a lucrat apoi la spitalul universitar Notre Dame din Montréal, Canada, şi, după întoarcerea în România, a coordonat departamentele de specialitate de la spitalele Marie Curie şi Euroclinic (din reţeaua Regina Maria).

„Nu am avut nicio clauză contractuală cu Regina Maria, aşa că am putut să iau şi oameni de acolo şi oricum trecuse un an de când am plecat. Mai mult, mai întâi le-am propus lor să facem acest proiect. Credeam că vor spune da, dar nu a fost aşa„, explică Pătrăhău. Plecarea doctorului Stoica a însemnat un minus de 20% în cifra de afaceri a spitalului, conform estimărilor sale. Pe lângă operaţiile de la Brain Institute, Sergiu Stoica va continua să opereze şi la spitalul de copii Marie Curie.
 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/sergiu-stoica-si-ionut-patrahau-vor-sa-salveze-o-mie-de-vieti-anual-cu-brain-institute-12057743
12057743
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.