Baiatul rau Petromidia se pregateste de iesirea din scena
Kazahii de la Rompetrol mai au nevoie de 4% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) ca sa poata delista compania de pe Bursa, dupa ce au cumparat aproape 16% de la minoritari pentru 60 mil. euro. Dupa un traseu tumultuos pe Bursa, iesirea din scena a RRC ar putea fi mult mai linistita decat se anticipa.
In urma cu aproape sase ani, pe 7 aprilie 2004, omul de afaceri Dinu Patriciu lista la Bursa perla imperiului sau petrolier, rafinaria Petromidia, denumita de atunci Rompetrol Rafinare (RRC).
Listarea, venita la cateva luni dupa ce Patriciu obtinuse un ajutor de stat record de aproape 600 de milioane de euro, prin conversia datoriilor istorice ale Petromidia in obligatiuni, a generat ulterior un imens scandal si un proces in care au fost cercetati si chiar pusi sub acuzare Patriciu, politicieni, brokeri si membri ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) din cauza tranzactiilor derulate in prima zi cu actiunile RRC.
Intrarea RRC pe Bursa a fost considerata la acea vreme un succes de proportii, volumul tranzactiilor din prima zi fiind atat de mare incat a blocat sistemul Bursei de Valori Bucuresti. Tranzactiile de atunci au insumat 2,2 miliarde de actiuni (cat in sase luni de tranzactii normale), rulaj care nu a mai fost depasit pana saptamana trecuta, cand pe Bursa s-au transferat peste 3,3 miliarde de actiuni RRC.
Ancheta a pornit insa de la preturile la care s-au realizat tranzactiile de atunci, in conditiile in care grupul Rompetrol, actionarul majoritar al companiei, a vandut pachete mari de actiuni la pretul de 0,0116 lei/actiune (116 lei vechi pe actiune) catre o serie de investitori, unii apropiati omului de afaceri Dinu Patriciu, care au revandut apoi actiunile pe Bursa chiar in aceeasi zi la preturi mult mai mari.
In ultimii sase ani, actiunile RRC au fost printre cele mai speculate de pe Bursa, avand o evolutie tumultuoasa marcata de numeroasele vizite la Parchet ale lui Dinu Patriciu, de rezultatele financiare din ce in ce mai slabe, de preluarea grupului Rompetrol de catre compania kazaha KazMunaiGaz si, in final, de oferta kazahilor pentru preluarea integrala a companiei.
"Rompetrol Rafinare a fost fara indoiala o vedeta dupa ce a fost preluata de Dinu Patriciu. Dupa vanzarea catre KazMunaiGaz si schimbarile interne, care s-au suprapus peste criza financiara, a ajuns insa o dezamagire pentru investitori", spune Adrian Simionescu, presedintele firmei de brokeraj Vienna Investment Trust.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro