Bursa de la Bucuresti e inca in adolescenta

Autor: Razvan Muresan Postat la 26 noiembrie 2010 36 afişări

Presedintele Bursei a descoperit ca privatizarea companiilor de stat prin investitori strategici e un mit, deci mai bine le listam. Guvernatorul BNR vrea sa uitam de jocurile bursiere si sa capitalizam economia. Presedintele Basescu spune ca romanii sunt mintiti zilnic de domnisoare rujate, cu ochii cat cepele. Bursa nu a implinit un an, ci 15.

Politie, cameramani, forfota. In fata sediului central al BNR din deja celebra strada bucuresteana Lipscani masinile se furisau una dupa alta. La fiecare oprire scurta, o cravata neagra se ascundea dupa usile inalte ale bancii. Intram si noi si suntem intorsi din drum, desi ora era zece fix. "Nu mai puteti intra. A sosit presedintele." O asistenta dezorientata incerca sa le explice celor de la protocol ca a venit presa si nu-ntelege care e problema. Presedintele era de fapt cel de la Cotroceni, iar regulamentul BNR nu permite accesul dupa seful statului. Discutii contradictorii si protocolul a fost invins. Se deschid usile salii Mitita Constantinescu, locul unde a functionat pentru prima oara bursa, in 1995.

La microfon, presedintele CA al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, iar alaturi, la masa prezidiului, Mugur Isarescu, Traian Basescu si Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Valorilor Mobiliare. Farmache vorbeste despre rolul bursei in economie - consolidarea pietei de capital - si despre cat de important e ca acest motor al economiei "sa fie pus in miscare si sa contribuie la dezvoltarea afacerilor in Romania". Or, sustine Farmache, oferta de titluri listate la bursa e "inadecvata si insuficienta". Lipsesc companii importante, iar explicatia e ca autoritatile n-au urmarit in ultimii 15 ani sa privatizeze transparent, ci au cautat mai degraba investitori strategici. "S-a dovedit ca e un mit", spune succint Farmache, care da exemplu Polonia, stat care a folosit agresiv piata de capital pentru privatizarea unor companii importante, iar rezultatele se vad "cu ochiul liber". Polonia este una dintre tarile care au trecut cel mai bine prin recesiune, iar explicatia nu e greu de gasit: "O bursa bine capitalizata, capabila sa ofere o alternativa viabila de finantare fata de cea prin credite bancare".

Dupa ce a primit o medalie de onoare, ca toti ceilalti vorbitori, Isarescu a preluat cuvantul. Cateva vorbe despre transparenta, disciplina financiara si credibilitate - si putina istorie. Nu mai putin de 140 de banci isi aveau sediul in cartierul bancar din Micul Paris, in anii '20-'30. "Noi aveam banca centrala cand in SUA sau Japonia nu se vorbea despre asa ceva." Discursul despre aniversarea BVB a fost scurt, iar Isarescu a trecut rapid la ultimele semnale despre economia romaneasca. Cu o seara in urma, cand a ajuns acasa, Isarescu a vazut ca televiziunile "cantau, descantau si rascantau" declaratia lui Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, care spunea la o televiziune elvetiana ca intrarea in incapacitate de plata pentru state ca Romania, Grecia, Ungaria, Irlanda e "iminenta". "Romania era si ea enumerata, dar in orice caz nu in primul rand, mai spre coada", a contrat Isarescu avalansa de stiri din media. Dupa ce tocmai spusese zilele trecute ca tot felul de "trancanitori" se duc la televizor sa vorbeasca despre economie, iar "presa trebuie sa se disciplineze", tonul lui Isarescu a fost si acum la fel de acid. Doar ca a venit ca turnat in anticiparea discursului prezidential.

Traian Basescu a felicitat Bursa pentru cei 15 ani impliniti si a subliniat importanta pe care o acorda de multa vreme institutiilor financiare: "Pentru mine, evolutiile de la Bursa au fost un indicator care ma faceau sa fiu mai linistit sau mai agitat. In functie de asta poti sa-ti prefigurezi weekendul". Fara sa spuna cand se va intampla, presedintele a anuntat scoaterea la vanzare a 10-15% din actiuni la mari companii precum OMV Petrom, Transelectrica, Romgaz, dar si cele ramase in portofoliul Fondului Proprietatii de Stat. Desi e seful statului de sase ani, presedintele a mai spus ca BVB si BNR nu pot fi performante in lipsa unui stat "prietenos", iar evolutia celor doua entitati e totusi vizibila in pofida conditiilor dintr-o tara nereformata asa cum e Romania. Dupa ce in urma cu nici o luna, Basescu spunea despre Curtea Constitutionala ca e "penibila" tocmai la Consiliul Investitorilor Straini, acum ca tot se afla la aniversarea bursei, presedintele a atacat din nou, tot fara nici cea mai mica legatura cu evenimentul la care participa.

A inceput cu cetatenii: "Romanii trebuie sa se obisnuiasca sa munceasca bine ca sa traiasca bine". A continuat cu presa: "Romanii sunt pacaliti zilnic, sunt mintiti. O sa vedeti fete rujate, cu ochii cat cepele: «Se reduc salariile, sa le aducem banii, banisorii lor», subliniind ca «banisorii acestor oameni sunt luati cu imprumut pentru a fi platiti»". Apoi au urmat politicienii: "Singurul lucru la care i-a dus capul a fost sa dubleze salariile, pensiile, sa inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale. Atat i-a dus capul pe politicienii romani in timp de crestere exploziva, este adevarat, artificiala. Eh, s-a dezumflat". Si a incheiat cu justitia: "Faptul ca instantele scriu legi prin hotararile pe care le dau e ceva mult mai grav decat intreaga criza politica". In total 30 de minute, cat Isarescu, Farmache si Anghelache la un loc.

Bursa a implinit 15 ani si totusi mai e mult de lucru ca sa-si arate varsta.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/bursa-de-la-bucuresti-e-inca-in-adolescenta-7752142
7752142
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.