Cine este noua şefă BRD Groupe Société Générale, una dintre cele mai mari bănci din România

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 01 aprilie 2024 194 afişări

Maria Koytcheva Rousseva, al cincilea director general al BRD-SocGen după 2009, a primit la finalul anului trecut apobarea BNR pentru a prelua conducerea băncii româneşti cu capital francez pentru următorii 4 ani, fiind prima femeie ajunsă la şefia acestei bănci.

Ea a fost desemnată la începutul lunii august 2023 pentru această poziţie de către consiliul de administraţie al BRD. Cu o experienţă de 23 de ani în domeniul bancar, din care 18 ani în funcţii de conducere în cadrul grupului francez Société Générale, Maria Rousseva l-a înlocuit la cârma BRD pe François Bloch, care a condus banca 7 ani.

BRD-SocGen, a treia bancă din România după active, a obţinut în 2023 un profit net record de peste 1,6 mld. lei, în creştere cu 27% faţă de din 2022, în contextul creşterii creditării şi a veniturilor. Activele băncii au făcut un salt de 10 mld. lei (plus 14%), urcând la 81,4 mld. lei.

Strategia băncii în continuare este să crească cota de piaţă organic, ţintind locul 3 în piaţă, concomitent cu profitabilitatea bună, după cum a spus recent Maria Rousseva.

Ce perspectivă aveaţi în urmă cu 20 de ani în ce priveşte evoluţia profesională? Ce vă doreaţi să profesaţi, să realizaţi?

Am fost interesată de domeniul bancar, mai ales de corporate banking, încă din anii de studiu la universitate. Ţinta pe care o aveam atunci pentru cariera mea era să devin bancher şi să lucrez cu companii din diferite sectoare, să le înţeleg funcţionarea, planurile de dezvoltare şi modul în care pot fi finanţate. Nu puteam să-mi imaginez la acea vreme o meserie mai bună decât aceasta. Când am avut ocazia să încep să lucrez ca junior relationship manager în zona corporate a băncii în care intrasem cu numai şase luni înainte, m-am simţit foarte norocoasă - visul meu devenea realitate. Nu mă gândeam şi nici nu doream să devin şef de bancă la acea vreme. Singurul lucru pe care mi-l doream era să pot face meseria care îmi plăcea atât de mult - iniţial ca idee, iar mai apoi ca interacţiune plină de împliniri cu clienţii mei şi o mare oportunitate ca, prin munca mea, să-i sprijin în realizarea planurilor lor. Ceea ce mi-am imaginat când eram studentă că va fi un job interesant pentru mine s-a dovedit a fi o ocazie de a cunoaşte oameni extraordinari, de a colabora cu ei şi de a fi martoră la modul în care companiile lor s-au dezvoltat cu ajutorul băncii mele şi de a avea un ţel important în munca mea.


Maria Rousseva CEO, BRD Groupe Société Générale

Venit net bancar (2023): 3,83 mld. lei

Profit net (2023): 1,65 mld. lei

Număr de angajaţi: > 5000


Realitatea a coincis cu gândurile de la acea vreme?

Realitatea mi-a depăşit cu mult aşteptările, cu siguranţă, pentru că între timp am descoperit cum munca multor oameni din diverse zone ale băncii a influenţat performanţa şi calitatea a ceea ce livrăm clientului ca produs sau serviciu final. De fapt, cel mai interesant şi incitant este să vezi cum oamenii susţinuţi de tehnologie pot obţine rezultatul vizat într-un mod echilibrat pentru compania şi clienţii lor prin furnizarea serviciului celui mai potrivit, la momentul potrivit, cu caracteristicile şi calitatea potrivite. Am avut şansa de a lucra pentru Société Générale în multe ţări, în bănci aflate în diferite stadii de maturitate şi cu culturi diferite şi, desigur, a trebuit să mă adaptez şi să înţeleg specificităţile. Între timp, reglementările s-au schimbat şi s-au întâmplat mai multe crize externe, iar noi am fost nevoiţi cu toţii să ne adaptăm ca să putem face faţă diferitelor provocări. Lucrăm cu mulţi stakeholderi şi este foarte important şi, totodată, o inspiraţie din partea unui lider ca, împreună cu echipa, să încerce întotdeauna să obţinem un rezultat echilibrat pentru toată lumea - clienţi, angajaţi, acţionari, autorităţi de reglementare, societate.

În ce priveşte următorii 20 de ani, cum vă aşteptaţi să se schimbe lumea / domeniul în care activaţi / instituţia în care lucraţi acum?

Sistemul bancar poate fi văzut ca un facilitator, dar şi ca o oglindă a economiei reale şi, într-un sens mai larg, chiar a societăţii. Să privim modul în care tehnologia a influenţat industria noastră sau cel în care schimbările climatice necesită un rol activ al sectorului financiar. Evoluţiile tehnologice ne vor ajuta să ne digitalizăm în continuare şi să oferim servicii mai bune clienţilor noştri, inteligenţa artificială şi tehnologia cloud ne pot îmbunătăţi eficienţa, şi în acelaşi timp trebuie să investim în continuare pentru a răspunde provocărilor legate de securitatea cibernetică.

În timp ce astăzi ne sprijinim clienţii în tranziţia lor ecologică prin consultanţă şi finanţare, mâine, cel mai probabil, vom putea finanţa doar proiecte sustenabile din punct de vedere climatic. Băncile au fost întotdeauna bine poziţionate pentru a juca un rol important în tranziţiile majore. Cu toate acestea, este de fapt imposibil să prezicem următorii 20 de ani, putem doar să ne imaginăm unele lucruri pe baza a ceea ce ştim şi vedem astăzi.

Sper şi cred că sectorul bancar nu-şi va pierde elementul uman, pentru că clienţii noştri vor continua să caute consiliere şi sprijin atunci când iau decizii financiare importante.   


BUSINESS Magazin va lansa în curând anuarul 100 Cele mai puternice femei de afaceri, ediţia 2024. Ne-am propus ca în cadrul ediţiei de anul acesta a catalogului să descoperim împreună cu reprezentantele mediului de afaceri cum au fost cei 20 de ani pe care i-am trăit şi la ce ne aşteptăm pentru următoarele două decenii. Maria Rousseva, CEO, BRD Groupe Société Générale, este una dintre doamnele prezentate în ediţia din acest an în cadrul acestui proiect.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.