Cine sunt cei ce au pariat contra zonei euro

Postat la 24 mai 2010 38 afişări

Marile fonduri speculative le-au comunicat investitorilor ca se asteapta la o inrautatire a crizei datoriilor in zona euro, in ciuda pachetului financiar de 750 miliarde de euro angajat de UE, BCE si FMI pentru sustinerea tarilor cu probleme din zona.

Traderi si brokeri intervievati de The Sunday Telegraph au declarat ca fondurile speculative s-au folosit de o gama larga de instrumente financiare pentru a paria pe caderea euro (short selling): "Shortarea euro e cea mai mare miza la ora actuala. Sunt volume mari de CDS si vanzari short de actiuni ale companiilor expuse pe euro". CDS (credit default swap) sunt contracte de asigurare contra riscului de neplata, incheiate de obicei cu un grup financiar sau fond de investitii (vanzatorul de CDS), in virtutea carora cumparatorul castiga tocmai atunci cand un stat sau o companie nu-si mai pot rambursa datoriile.

* Matrix Group, cu sediul la Londra, administreaza active de circa 2,4 miliarde de euro, inclusiv prin intermediul a cinci fonduri speculative. Matrix si-a lichidat majoritatea pozitiilor pe CDS in cursul ultimelor saptamani, cand costul de indatorare pentru Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda si Italia a crescut substantial pe pietele financiare. "Banca Centrala Europeana cumpara acum obligatiuni ale tarilor din zona euro la niveluri artificiale de pret, dar aceasta nu va rezolva problemele structurale", a declarat Gennaro Pucci, manager al Matrix PVE Global Fund, care administreaza active de 110 milioane de euro si a castigat 19% in aprilie mizand pe inrautatirea crizei datoriilor din Europa.

* Hayman Advisors LP din Dallas a cumparat aur in ultimele saptamani si a pozitionat fondul in perspectiva unei perioade de hiperinflatie si de "depreciere competitiva" a monedelor in zona euro, Japonia si SUA, conform unei scrisori trimise catre clienti dupa ce UE, BCE si FMI au anuntat, la 9 mai, pachetul financiar de 750 de miliarde de euro pentru sustinerea tarilor cu probleme. "UE si FMI au mizat totul pe o mana proasta, in jocul de poker financiar cu cea mai mare miza jucat vreodata in lume", a scris Kyle Bass, managerul fondului, care a castigat in 2007 jumatate de miliard de dolari pariind pe criza creditelor ipotecare secundare.

* Groveland Capital LLC din Minneapolis, care a castigat la randul sau de pe urma actualei crize, a inceput sa cumpere CDS pentru obligatiunile guvernamentale emise de Spania, Italia si Irlanda inca din luna martie. "Managerii care au facut pariuri short pe titlurile americane de ipoteci secundare atunci cand piata imobiliar a explodat, in 2007 si 2008, vad acum oportunitati similare in Europa", a declarat Nick Swenson, managerul fondului, pentru Bloomberg. "Ceea ce se intampla acum pe piete imi aminteste de criza subprime de atunci", sustine Swenson.

Managerul Groveland s-a decis sa cumpere CDS dupa ce a observat rata de acoperire a datoriilor externe prin exporturi la nivelul celor 26 de tari care au anuntat incapacitate de plata in varii ocazii din 1970 incoace. Rata medie de acoperire pentru aceste tari a fost de 2,3, in timp ce in al treilea trimestru din 2009, rata de acoperire a datoriilor prin exporturi era de 6,9, iar pentru Italia de circa 5,1. CDS-urile au crescut in aprilie, iar apoi au inceput sa scada spre nivelurile la care a cumparat Swenson in martie, insa investitorul nu le vinde, ci spune ca e increzator in probabilitatea ca una dintre cele trei tari pomenite mai sus sa intre in incapacitate de plata sau sa-si restructureze datoria.

* Corriente Advisors LLC din Texas a castigat in februarie 320 de milioane de dolari prin intermediul fondului sau European Divergence Master Fund LLP, cu active de 424 de milioane, dupa ce a mizat pe imposibilitatea unora dintre guvernele europene de a-si plati obligatiunile ajunse la scadenta. Mark Hart, managerul fondului, le-a spus clientilor sai ca "disparitatile dintre tarile zonei euro furnizeaza un profil de risc/profit asimetric. Problema datoriilor suverane in Europa este larg raspandita si nu limitata la o singura tara emitenta". Si Hart a profitat, la vremea respectiva, de pe urma crizei ipotecilor americane.

* Kokusai Asset Management din Tokyo a vandut masiv active denominate in euro, prin intermediul fondului sau Global Sovereign Open Fund, cu active de aproape 50 de miliarde de euro. Fondul, care fusese in 2009 cel mai mare investitor in obligatiuni suverane grecesti, si-a vandut integral detinerile in decembrie trecut.

* Bill Gross, manager al Pimco Total Return Fund, cel mai mare dealer de obligatiuni din lume, a anuntat recent ca fondurile speculative sunt in asteptarea unei noi prabusiri a pietei. Mai exact, investitorii se pozitioneaza acum in perspectiva unei reintoarceri a recesiunii ("criza in forma de W"), in care firavul reviriment de acum se va sfarsi, iar economiile zonei euro vor intra din nou in recesiune. Bill Gross declarase inca din martie ca pietele de obligatiuni "nu au incredere" in tari supraindatorate, ca Islanda, Grecia sau Irlanda, si ca vor alege alte oportunitati de investitii, respectiv tari care au avut o situatie fiscala buna inainte de criza si ale caror banci centrale sunt pregatite sa ofere dobanzi scazute sau chiar negative.

Este de notat ca Mohammad El-Erian, CEO al Pimco (Pacific Investment Management), semneaza frecvent in Financial Times articole de opinie cu previziuni dintre cele mai pesimiste despre ceea ce va urma pentru Grecia si economiile zonei euro.

Pimco este unul dintre fondurile nominalizate, in martie, intr-un articol din revista italiana Panorama care trata inceputul asaltului speculativ contra tarilor din zona euro. Articolul cita faimoasa relatare din Wall Street Journal despre o cina din februarie de la un restaurant din Manhattan, unde George Soros, John Paulson de la Paulson & Co. si Steven Cohen de la SAC Capital Advisors ar fi pus la cale un atac de proportii contra euro. Ulterior, scria Panorama, serviciile de informatii din Grecia, Spania si Italia ar fi investigat manevrele fondurilor speculative de natura sa destabilizeze aceste economii. Serviciul national de informatii din Grecia, EYP, ar fi indicat o actiune comuna contra a fondurilor Brevan Howard din Marea Britanie si a celor americane Moore Capital, Pimco si Paulson & Co.

* Interesant e ca John Paulson, legendarul speculator care a castigat 15 miliarde de dolari din pariurile contra pietei ipotecilor secundare din SUA si acum e investigat de autoritatile federale americane impreuna cu complicii sai de la Goldman Sachs, sustine ca nu participa la febra pariurilor contra zonei euro. Recent, el a declarat la o conferinta cu investitorii ca problemele datoriilor din zona euro sunt "gestionabile". Ca si Kyle Bass de la Hayman, Paulson anticipeaza o crestere a inflatiei in eurozona, asa incat a inceput de anul trecut sa cumpere aur si actiuni ale companiilor producatoare de aur.

STATISTICA FUGII DE EURO

Conform Comisiei pentru Tranzactii la Termen pe Marfuri din SUA (Commodity Futures Trading Commission), numarul contractelor plasate de speculatori anticipand o scadere a euro ajunsese la nivelul record de 113.890 in prima decada a lunii mai, iar datele citate de FXStreet saptamana trecuta vorbeau de pariuri pe scaderea euro in valoare totala de 18 miliarde de dolari.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/cine-sunt-cei-ce-au-pariat-contra-zonei-euro-6159400
6159400
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.