De frica crizei, romanii isi fac mai multe asigurari

Postat la 20 octombrie 2009 27 afişări

La sfarsitul anului trecut, asiguratorii vorbeau de scaderi, de pierderi si, in cel mai bun caz, de o stagnare a vanzarilor si a volumului de prime in 2009. Lucrurile au luat insa o alta turnura: potrivit datelor de pana acum, exista sanse ca anul sa nu se termine atat de dramatic.

In perioadele cand bugetele sunt limitate, orice dauna poate marca definitiv echilibrul financiar al clientului, spune Boris Schneider, CEO al Asirom Vienna Insurance Group, rezumand mesajul pe care asiguratorii au incercat sa-l transmita in mod constant anul acesta, cand au simtit mai bine decat oricand amenintarea scaderii vanzarilor. Pentru unii inca din primele luni ale anului, pentru altii abia in ultima vreme lucrurile au inceput sa se miste. "Primul trimestru a insemnat o crestere de 10% a primelor brute subscrise de companie", afirma Shah Rouf, directorul general de la Aviva Asigurari de Viata.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, cresteri au fost si pentru companiile care vand asigurari generale: de la 2,9 mld. lei, in primele sase luni ale lui 2008, la prime brute subscrise de 3,5 mld. lei in primul semestru al acestui an. Cresteri mici, desigur, dar care ii fac pe asiguratori sa scape din categoria victimelor crizei. "Odata cu al doilea trimestru am sesizat o serie de semnale pozitive, care ne determina sa fim optimisti cu privire la evolutia din ultima parte a anului", enunta Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata.

In primul rand, clientii care incheie asigurari de viata aloca resurse financiare mai importante: valoarea primei medii a crescut cu aproximativ 10% atat pentru produsele traditionale, cat si pentru cele de tip unit linked, spune ea. Un alt semnal imbucurator, completeaza Coman, este ca incepand cu luna august s-a manifestat o scadere importanta a numarului de rezilieri in randul clientilor ING. In prima jumatate a anului, rata rezilierilor a reprezentat o reala problema pentru companiile de asigurari, care s-au trezit cu mai multi clienti ce voiau sa-si rascumpere politele decat s-ar fi asteptat. Astfel, asiguratorii au platit 62 mil. euro pentru rascumpararile totale si partiale, in primele sapte luni. Potrivit datelor CSA, aproape 56.000 de asigurari au fost reziliate.

Din toamna insa, asiguratorii au inceput sa culeaga roadele eforturilor de pana acum. Boris Schneider spune ca in ceea ce priveste primele brute subscrise, Asirom a inregistrat deja cresteri la asigurarile de raspundere civila, la cele de incendiu si alte calamitati. "De asemenea, in afara politelor auto, subscrieri reprezentative s-au inregistrat si la politele property", adauga seful Asirom.

Cititi restul articolului in editia tiparita a BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/de-frica-crizei-romanii-isi-fac-mai-multe-asigurari-4998771
4998771
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.