Romania, intre tarile cu risc de contagiune cu criza greceasca

Postat la 29 aprilie 2010 43 afişări

Doua surse de analiza care in mod obisnuit publica estimari pesimiste despre Europa Centrala si de Est au reactionat la criza greceasca, sustinand ca Romania, Bulgaria si Ungaria sunt pietele cele mai expuse la contagiune regionala.

Pentru Neil Shearing, analist la grupul de cercetare Capital Economics, cu sediul la Londra, aversiunea la risc a investitorilor ingrijorati de problemele Greciei a facut ca nici o tara sa nu mai fie imuna la turbulente, astfel incat "cel mai probabil pietele financiare din regiune vor suferi in continuare, pana ce situatia revine sub control". Shearing indica Bulgaria, Romania si Ungaria drept tarile cu cel mai mare risc de contagiune.

Pana la decizia din aceasta saptamana a Standard & Poor's de a retrograda Grecia, Portugalia si apoi Spania (ratingul de credit suveran al Greciei este acum la acelasi nivel cu cel al Romaniei), pietele din Europa Centrala si de Est au fost un teritoriu sigur pentru investitori, care au apreciat eforturile Ungariei, ale Romaniei si ale Letoniei de a reduce cheltuielile in sectorul public, noteaza Bloomberg, insa situatia s-a schimbat in ultimele zile.

Forintul a pierdut 3,6% fata de euro in ultimele doua zile, zlotul a pierdut 1,3%, diferenta de randament al obligatiunilor emise de Bulgaria, Rusia si Ucraina fata de bonurile de trezorerie americane a crescut cu peste 30 de puncte de baza, iar bursa din Bucuresti a incheiat ziua de miercuri cu o scadere de 1,4%.

"Chiar daca situatia pe pietele din Europa Centrala si de Est nu s-a deteriorat in continuare Ieri (marti), totusi recomandam investitorilor sa evite pietele din Romania, Bulgaria si Ungaria in particular, intrucat riscul unor efecte negative ulterioare ramane semnificativ", scrie Lars Christensen, analist al Danske Bank, intr-o nota publicata miercuri.

Danske noteaza ca ministrul de finante polonez a declarat ca problemele Greciei nu vor afecta Polonia, dar "situatia este delicata". Ministerul de Finante ceh a amanat si el o emisiune de euroobligatiuni din cauza situatiei de pe piete, insa Danske considera ca Republica Ceha va fi printre cele mai putin afectate, gratie fundamentelor economice "rezonabil de solide".

Capital Economics, dar mai ales Danske Bank s-au remarcat, in ultimii ani, prin estimarile sumbre despre economiile din Europa Centrala si de Est si tarile baltice. Inca de anul trecut, Capital Economics a prezis ca economia Romaniei va scadea si in 2010, contrar previziunilor FMI, ultima estimare fiind ca anul se va incheia cu o scadere a PIB de 0,5%. Danske Bank prognoza inca din 2008 un curs de schimb de peste 5 lei/euro, iar pe parcursul anului trecut a continuat sa prezica o depreciere a leului la 4,6 lei/euro, valori care nu s-au adeverit niciodata.

Pe de alta parte, analistii UniCredit sustin ca principalul canal de contagiune pentru criza greceasca il constituie pietele financiare, unde fuga de risc a investitorilor afecteaza toate categoriile de active (actiuni, obligatiuni, marfuri), cu efect mai ales asupra unor piete ca Ungaria, Polonia si Turcia. Al doilea canal de contagiune (comert, expunere prin intermediul bancilor) expune la risc tari ca Romania, Bulgaria si Serbia.

In fine, calculand expunerile indirecte ale diferitelor tari fata de activele grecesti, analistii UniCredit conchid ca din acest punct de vedere, cele mai expuse din Europa Centrala si de Est sunt Croatia, Ungaria si Cehia (e vorba de creantele fata de Grecia ale grupurilor bancare prezente in aceste tari, astfel incat daca bancile respective ar putea avea probleme cu datoria greceasca, aceasta ar afecta negativ expunerea lor fata de tarile central- si est-europene). Aceasta expunere indirecta ar reprezenta 1,2% din PIB pentru Croatia si peste 1% pentru Ungaria, fata de aproape 0,6% in Romania.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a facut ieri apel la calm in contextul crizei din Grecia, spunand ca in prezent nu au loc iesiri de capital din Romania, bancile grecesti locale sunt bine capitalizate, iar dobanzile de pe piata monetara sunt in continuare mai mici decat rata de politica monetara. "Noi nu avem inca iesiri de capital din Romania si speram sa nu avem. Speram ca nici dumneavoastra (presa - n.red.) sa nu ii speriati pe cei care au capitaluri aici, ca sa plece din Romania", a comentat Isarescu, citat de Mediafax Business.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Grecia,
Danske,
Unicredit,
Capital Economics,
Isarescu,
/analize/servicii-financiare/romania-intre-tarile-cu-risc-de-contagiune-cu-criza-greceasca-6072772
6072772
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.