10 destinaţii pentru primăvara asta. Astăzi, casa din copilărie

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 01 mai 2021 8568 afişări

Business MAGAZIN lansează de 1 mai campania #dordeducă, în care vă propunem 10 destinaţii de vacanţă, toate în România. Astăzi, casa din copilărie, o casă de vacanţă folosită prea rar, transformată cu totul de un economist.

O casă de vacanţă folosită prea rar a fost punctul de plecare pentru Casa din Plai, agropensiunea turistică pe care economistul Andrei Blidar din Bucureşti, în vârstă de 37 de ani, a deschis-o publicului în 2019. Proiectul, aflat în Proviţa de Sus, judeţul Prahova, se îndreaptă acum către o nouă etapă în dezvoltarea sa, urmând să se extindă cu unităţi de cazare individuale, de tip tiny house.

Relaţia lui Andrei Blidar cu Proviţa de Sus a început în 1990, când avea şapte ani, iar părinţii lui au cumpărat, imediat după Revoluţie, o căsuţă bătrânească în comuna aflată la 100 de kilometri de Bucureşti. Acolo avea să-şi petreacă mare parte din vacanţele de vară. Zece ani mai târziu, tatăl său, de profesie inginer constructor, a început dezvoltarea unei case noi – cea care avea să devină Casa din Plai, mai aproape de centrul comunei şi mai potrivită pentru nevoile familiei.

Astfel, arhitectura, structura şi compartimentarea Casei din Plai sunt, în mare măsură, rezultatul muncii părinţilor lui Andrei Blidar. „Prin 2013, deoarece casa noastră de vacanţă era folosită din ce în ce mai rar, adică doar de câteva ori pe an, am luat hotărârea de a o transforma în pensiune turistică, cu ajutorul fondurilor europene. Proiectul părea simplu la acel moment: cumpăr câteva dotări specifice pensiunilor, refac parte din finisajele interioare, cumpăr nişte echipamente mai bune pentru instalaţiile necesare şi gata. Prima estimare a fost de 30.000 - 35.000 de euro. Proiectul depus pe fonduri europene a fost în valoare de aproximativ 90.000 de euro. Iar până la momentul deschiderii cheltuisem aproximativ 150.000 de euro”, sintetizează Andrei Blidar.

Aşadar, în toamna lui 2013 a început o aventură care a durat aproape şase ani, până la deschiderea oficială, din august 2019. Au fost necesare sute de drumuri între Bucureşti şi Proviţa de Sus sau Ploieşti, Câmpina ori Târgovişte, pentru accesarea fondurilor europene sau contactarea furnizorilor. Peste 30 de firme de construcţii a contactat Andrei Blidar în decurs de un an până a găsit una care şi-a asumat proiectul în suma de bani anunţată.

Construcţia efectivă, care, de fapt, era o recompartimentare a celei existente, trebuia să dureze iniţial trei luni, dar a ajuns la peste doi ani. Dotarea pensiunii şi ultimele detalii dinaintea deschiderii au mai consumat şi ele încă un an. „Deşi pare simplu, atunci când faci achiziţia pe fonduri europene nu e aşa simplu: socoteala făcută cu câţiva ani în urmă trebuia refăcută, fie nu se mai găseau bunurile iniţiale, fie deja erau depăşite moral ori era nevoie de altele.”

Andrei Blidar spune că s-a pus chiar în postura de turist atunci când a gândit conceptul Casei din Plai şi a identificat nevoile pe care oaspeţii pe care urma să-i primească le-ar fi putut avea în timpul vacanţelor. „Am evitat pe cât posibil integrarea obiectelor tradiţionale româneşti, pentru că nu sunt fan. În schimb, am vrut să aduc un pic ideea de conac din perioada interbelică, asta şi pentru că arhitectura casei aduce un pic a conac.”


Amenajarea spaţiului a fost gândită inclusiv pentru oaspeţii de lungă durată, care nu au lipsit.


Numele Casa din Plai este inspirat de satul Plaiu, din comuna Proviţa de Sus, în care se află pensiunea. Proviţa de Sus este o comună de deal, cu două avantaje majore: apropierea de Bucureşti şi peisajele splendide, puţin atinse de mâna omului. Iar asta îi atrage pe turişti. Pensiunea este una boutique, de dimensiuni mici, cu patru camere şi multe spaţii comune.

Există acolo o cameră dedicată jocurilor, o bibliotecă cu un loc de citit, dar şi alte facilităţi, astfel că unii oaspeţi ajung să-şi dorească să stea mai mult înăuntru, în foişor sau pe terasă, decât să exploreze împrejurimile. „Fiind o pensiune mică, în general, în weekend noi o rezervăm integral unui grup de maximum 12 per­soane, adică două camere duble, două triple, plus, la nevoie, o canapea extensibilă în living. Dar am avut oaspeţi care au rezervat întreaga pensiune pentru o familie formată din trei-patru persoane, mai ales în perioada pandemiei.”

Amenajarea spaţiului a fost gândită inclusiv pentru oaspeţii de lungă durată, care nu au lipsit – „Am avut rezervare inclusiv pentru două luni”. Preţurile pornesc de la 165 de lei pe noapte pentru singura cameră cu baie proprie şi ajung la 1.500 de lei pe noapte în weekend, pentru întreaga pensiune, cu mic-dejun inclus. „Mulţi ne întreabă ce pot face în zonă - o întrebare naturală, având în vedere că suntem în afara zonelor turistice consacrate, dar se lămuresc când ajung în faţa hărţii din recepţie, cu 40 de variante de petrecere a timpului la maximum o oră de mers cu maşina.”


Sinaia se află la mai puţin de jumătate de oră, în Câmpina se pot vizita muzee, Salina Slănic este la o oră distanţă, iar Barajul Paltinul – la 30 de minute.


Sinaia se află la mai puţin de jumătate de oră, în Câmpina se pot vizita muzee, Salina Slănic este la o oră distanţă, iar Barajul Paltinul – la 30 de minute. „Dar majoritatea alege să-şi petreacă şederea fie în curtea noastră, fie cercetând împrejurimile satului.” Casa din Plai are circa 50% grad de ocupare, dar potenţialul său, cu o promovare mai intensă, ar fi mai mare, spune Andrei Blidar.

Cum el este însă şi angajat, spune că nu a alocat foarte mult timp şi resurse până acum pentru a se promova. „Turiştii sunt, în cea mai mare parte, din România, mai precis din Bucureşti şi împrejurimi, dar am avut şi oaspeţi din Israel, Belgia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie.” În 2020, în perioada stării de urgenţă, antreprenorul spune că, profitând că pensiunea este una mică, a reuşit s-o închirieze în întregime pe o perioadă lungă. Tăind drastic din cheltuieli, a reuşit să treacă de acea perioadă cu bine, iar de la sfârşitul lunii mai a început din nou să primească turiştii ca de obicei. „Suntem profitabili în fiecare lună de la deschidere, deşi nu sunt sume mari. Până la urmă, suntem o pensiune cu doar patru camere”, spune Andrei Blidar.

El vrea acum să ducă mai departe un proiect pornit chiar înainte de pandemie, care a fost accelerat de nevoia de distanţare. Antreprenorul vrea să facă unităţi de cazare individuale, pentru un cuplu sau o familie, într-un cadru natural, izolate de agitaţie. „Similar conceptului de tiny house, dar adaptate nevoilor consumatorilor high-end, de la design ce profită la maximum de priveliştea cadrului natural, la aplicaţii smarthome şi până la aplicaţie pe smartphone pentru rezervare, deschiderea unităţii sau controlul temperaturii anterior sosirii.” La fel ca în cazul Casei din Plai, nu va fi urmată linia tradiţional românească, ci mai degrabă una modernă. Până la finalul acestui an, Andrei Blidar spune că va avea cel puţin câteva astfel de unităţi în funcţiune, cel mai probabil, tot în zona în care se află Casa din Plai.

Pensiunea este una boutique, de dimensiuni mici, cu patru camere şi multe spaţii comune. Există acolo o cameră dedicată jocurilor, o bibliotecă cu un loc de citit, dar şi alte facilităţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.