Păsările şi turiştii sunt tot mai rari în Deltă
În Delta Dunării, cea mai lăudată atracţie turistică a României, pensiunile se închid şi numărul turiştilor e în scădere. De când nu aţi mai fost în deltă?
Preţul mediu pe care îl plăteşte un turist care ajunge în Deltă se ridică la aproape 280-300 de euro pentru un sejur de o săptămână. De exemplu, o noapte de cazare în septembrie pe canalul Uzlina din Delta Dunării, care leagă Dunărea de braţul Sf. Gheorghe, costă 50 de euro. Mulţi turişti aleg să se cazeze la cort sau să stea la pensiune doar câteva nopţi dintr-un sejur mai lung din cauza tarifelor mari. În Delta Dunării, sezonul turistic este de aproape 8-9 luni, mai lung decât pe litoral. În cazul unui turism organizat, Delta Dunării ar putea fi vizitată din aprilie până în noiembrie sau chiar şi în decembrie. "Acest eco turism din Delta Dunării ar putea aduce de două sau trei ori mai mulţi bani decât aduce litoralul românesc, dacă s-ar pune în valoare tradiţiile localnicilor şi anumite trasee turistice. Străinii caută turismul sălbatic, iar dacă s-ar face mai multă promovare, am atrage mai mulţi vizitatori în Deltă", a spus Mihai Liviu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta. Mihai Liviu susţine că, din păcate, Delta Dunării este un fel de tărâm al nimănui, unde turismul este necontrolat, iar turiştii care vin nu respectă traseele din ariile protejate ale Deltei. "Numărul de turişti raportat de către pensiuni este mult mai mic decât numărul de turişti primiţi de fapt de pensiuni", a declarat Mihai Liviu.
Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, susţine că, pentru atragerea mai multor turişti în Deltă, este nevoie de produse turistice variate. "Este nevoie de promovare şi de proiecte. Avem un proiect în parteneriat cu asociaţia lui Ivan Patzaichin prin care vom promova Delta Dunării prin participări la târguri de turism", susţine Blumer, dând ca exemplu un produs care prevede realizarea unor trasee tematice, care să fie făcute cu bărcile cu vâsle. Ivan Patzaichin, fostul canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, pregăteşte dezvoltarea a şapte centre de închiriere de bărci în cele mai importante localităţi pentru ca turiştii să poată face anumite trasee din Deltă cu barca. Investiţia se va ridica la 1,5 milioane de euro, potrivit lui Teodor Frolu, partenerul lui Patzaichin şi vicepreşedintele asociaţiei cu acelaşi nume.
Ivan Patzaichin a organizat Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle Rowmania la Tulcea în perioada 2-4 septembrie, un eveniment care încurajează ecoturismul cu barca cu vâsle. Patzaichin speră ca pasionaţii Deltei să aibă destulă răbdare ca să atragă cât mai mulţi turişti, dar şi să controleze intrările şi ieşirile turiştilor din Deltă: nu doar de dragul Fiscului, cât al faptului că ecosistemul Deltei are nevoie de linişte şi de atenţie.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro