Păsările şi turiştii sunt tot mai rari în Deltă

Autor: Mirabela Tiron Postat la 16 septembrie 2011 87 afişări

În Delta Dunării, cea mai lăudată atracţie turistică a României, pensiunile se închid şi numărul turiştilor e în scădere. De când nu aţi mai fost în deltă?

"Cererea pentru cazare nu a fost grozavă de la începutul anului până în august, veniturile pe care le-am obţinut fiind în scădere cu 25%. Mai mult, am renunţat la a vinde complexul turistic din cauză că nu este nimeni interesat să-l cumpere", spune Cornel Găină, proprietarul complexului turistic Cormoran din Delta Dunării. Omul de afaceri a fost unul dintre primii întreprinzători din turism care a pariat pe Deltă şi a construit în 1994, alături de soţia sa, complexul hotelier Cormoran din Delta Dunării. După deschiderea hotelului, lucrurile au mers bine pentru familia Găină mai mulţi ani, însă dezvoltarea zonei, construcţia a tot mai multe hoteluri, dar şi problemele economice care au urmat l-au făcut să scoată hotelul la vânzare în urmă cu trei ani, dar nu a găsit clienţi. Complexul Cormoran din localitatea Uzlina, judeţul Tulcea, este construit pe o suprafaţă totală de 9.000 de metri pătraţi, dar deţine o suprafaţă totală de 7,5 hectare. Acesta cuprinde un hotel de trei stele, o pensiune şi 15 vile, care cumulează 280 de locuri de cazare. "Până în prezent gradul de ocupare a fost de 22-23%, la limita supravieţuirii. Este clar că anul acesta a fost mai prost decât anul trecut dacă vorbim de numărul de turişti", spune Cornel Găină.

Deşi este a treia deltă din Europa ca suprafaţă şi una dintre cele mai importante regiuni turistice ale României, Delta Dunării continuă să fie o destinaţie în care proprietarii de pensiuni se plâng de turişti, în timp ce asociaţiile din turism atrag atenţia că delta va atrage mai mulţi bani când turismul va fi controlat şi când se vor lansa produse specifice acestei zone.

Doar 8.900 de turişti au fost raportaţi în Delta Dunării în primele şapte luni ale acestui an, mai puţin cu 900 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Din cei aproape 9.000 de turişti, 33% au fost vizitatori străini, arată datele de la Asociaţia Rezervaţiei Delta Dunării. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de negre precum par, iar scăderea ar putea fi doar o consecinţă a crizei şi a creşterii turismului la negru, atât turiştii, cât şi pensiunile preferând să nu declare cazarea pentru a plăti mai puţine taxe. Cifra raportată de Asociaţie este cea oficială, construită pe baza raportărilor pensiunilor şi hotelurilor, însă, dacă se ia în considerare şi turismul la negru, în Deltă ajung anual circa 100.000 de turişti, potrivit consultanţilor din turism.

Delta Dunării atrage anual mult mai puţini turişti faţă de alte delte europene mai mici ca suprafaţă, precum cea franceză (Delta Camarague) sau cea italiană (Delta del Po), care atrag anual peste un milion de turişti. Mai mult, din cauza absenţei turiştilor, multe complexuri turistice şi-au închis uşile anul trecut, printre acestea fiind şi complexul de cinci stele Delta Nature Resort din Somova, controlat de compania cu acelaşi nume. "Am redeschis complexul în martie anul acesta, iar în prezent avem câteva grupuri care au ocupat o parte din cele 30 de vile", a spus un reprezentant al complexului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
delta dunarii,
atractie,
pensiuni,
turisti
/analize/turism/pasarile-si-turistii-sunt-tot-mai-rari-in-delta-8719896
8719896
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.