Pe urma proiectelor de alta data - GALERIE FOTO
Numarul de camere de hotel care se vor inaugura in 2009 este departe de efervescenta lansarilor din 2008 sau de planurile indraznete din 2007. Cele mai multe proiecte s-au oprit, unele din lipsa de finantare, altele din lipsa de curaj, iar de proiecte noi abia se mai aude. Raman doar investitiile demult programate.
Lui Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental, ii este frica. Nu atat de perioada dificila care l-a impins la masuri aproape disperate, cum ar fi sa lase mana libera receptionerelor sa negocieze tarifele de cazare. Ii este mult mai frica de cursul valutar instabil si de deciziile guvernantilor, de fluctuatia taxelor sau de strategia inexistenta a nou-reinfiint atului Minister de Turism. “Cum pot eu sa dau drumul constructiei hotelului de la Timisoara, unde am finantarea pregatita si am lungit discutiile cu constructorul cat sa mai castig timp, cand ei poate imi pregatesc un euro de 4,8 lei?”, se intreaba Radu Enache. Cu toate ca este speriat de contextul economic, omul de afaceri a decis totusi sa se apuce de constructiile pe care le avea in plan pentru acest an, desi probleme inca exista: “Pentru moment avem finantarile asigurate si mergem spre optimizarea finantarilor mai scumpe luate mai de demult; din cauza acestora insa, nu suntem 100% acoperiti ca resurse financiare si avem un deficit bugetar de 12% fata de anul trecut”.
Proprietarul Continental Hotels spune ca va incerca sa rezolve aceasta problema printr-o majorare de capital, care va avea loc in urmatoarele luni. Tot pentru a avea mai multe resurse financiare pentru investitii, omul de afaceri a decis sa vanda in contract de sale&lease back hotelul Hello din capitala, dat in folosinta anul trecut, care a fost evaluat la 18 milioane de euro. Tot in urmatoarele luni, Enache spera ce e mai rau de la aceasta criza economica: “Sper sa se intample ce este mai rau in primul semestru, pentru ca din al doilea sa incepem revenirea”. Pana atunci, Radu Enache spune ca totusi a decis sa inceapa constructiile; in fond, admite ca nu poate tine banii blocati mult timp, plus ca vrea sa profite de faptul ca “materialele de constructie si manopera sunt considerabil mai ieftine”. Asadar, in acest an, Radu Enache spune ca va incepe doua proiecte, la Timisoara si la Bucuresti.
Cele doua proiecte au in comun conceptul de structura hoteliera integrata (mai multe tipuri de hotel intr-un singur ansamblu arhitectonic), concept pentru care Radu Enache a batut anul trecut palma cu fondul de investitii ceh PPF odata cu vanzarea a 30% din afacerea Continental Hotels (tranzactia a avut loc in vara anului 2008 si a fost evaluata la 30 de milioane de euro). Primul proiect pe care Enache spune ca il va incepe este cel din Timisoara - care include un hotel Continental Forum (cu 120 de camere), un hotel Ibis (174 de camere) si un centru de conferinte care va putea acomoda evenimente de 1.500 de persoane. Celalalt proiect, din Bucuresti, sau “Marasesti numarul 2”, cum ii place lui Radu Enache sa il numeasca, este tot un proiect integrat: hotel Continental Forum de 200 de camere, Ibis de 150 de camere si centru de conferinte cu o capacitate de 2.000 de persoane. In total, cele doua proiecte au nevoie de 65 de milioane de euro investitii, dar Radu Enache spera ca va iesi putin mai ieftin datorita costurilor mai mici cu constructia.
Aceste prime doua investitii sunt parte din planul definit anul trecut cu PPF, plan care include constructia pana in 2011 a 25 de hoteluri cu o investitie de 150 de milioane de euro. Conform acestui plan, Continental Hotels ar trebui ca in 2011 sa aiba 3.700 de camere. In acest scop, inca din 2007, grupul a achizitionat terenuri centrale in orasele mari din tara, investind aproximativ 12 milioane de euro, pentru a dezvolta peste tot conceptul cu cel putin doua hoteluri si un centru de conferinte: la Arad (5.200 de metri patrati), Cluj (5.600 de metri patrati) si Iasi (10.000 de metri patrati). Dincolo de proiectele integrate, in 2008 Continental a finalizat investitiile de 32 milioane de euro pe care le avea in plan din 2007: hotelul Hello din Bucuresti (primul hotel de doua stele al retelei), hotelul Ibis de la Sibiu (196 de camere) si mult asteptatul Continental de pe Calea Victoriei (60 de camere, boutique), care a stat inchis din ianuarie 2006 pana anul trecut in asteptarea autorizatiei de renovare. Ultimele doua sunt investitii pe care Continental Hotels le va inaugura in august 2009 si vor marca doua evenimente importante: revenirea brandului Continental pe piata bucuresteana si transformarea lui Radu Enache in cel mai important hotelier din Sibiu (impreuna cu Continental Forum, inaugurat in 2007, omul de afaceri va detine in Sibiu 330 de camere). Planurile Continental Hotels, atat cele realizate deja, cat si cele care urmeaza, sunt printre putinele proiecte de care se mai aude pentru acest an pe piata hoteliera. Combinatia dintre criza financiara si faptul ca, in special in capitala, piata se apropie de saturatie face ca apetitul pentru proiecte hoteliere sa fie destul de redus.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro